Kotlety gryczane/ Buckwheat chops

ENGLISH VERSION BELOW

HIT! No bo jak długo można jeść kotlety mielone? Ostatnimi czasy testuję kotlety ze wszystkich warzyw na wzór mielonych. Kotlety z kaszy gryczanej na które dziś znajdziecie przepis to super alternatywa dla mięsa mielonego. Są bardzo dobre, zwłaszcza z surówką z pora (na którą również znajdziecie tu przepis). Idealnie sprawdzają się również kotlety z marchewki, brokuła czy kalafiora. Zapraszam, bo dziś będzie naprawdę pysznie, a kotleciki doskonale sprawdzą się jako burgery lub dodatek do zwykłych kanapek. 


Składniki:

kotlety:
- 2 torebki kaszy gryczanej
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka soli
- 2 ząbki czosnku
- duża cebula
- pół pęczka świeżej natki pietruszki
- olej kokosowy do smażenia
- 6 dużych pieczarek
- 10 dag sera żółtego (edam, gouda)

surówka:
- por
- marchewka
- jabłko
- 2 łyżki majonezu
- sok z połowy cytryny
- pół łyżeczki cukru
- pieprz
- sól 


Przygotowanie:

kotleciki:
Kaszę gotujemy i studzimy aż będzie całkowicie zimna. Do miski z kaszą dodajemy dwa jajka, przyprawy i bułkę tartą. Ser i pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, pietruszkę siekamy, cebulę drobno kroimy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy wszystko razem i formujemy kotleciki. Smażymy z każdej strony aż całkowicie się zarumienią. 

surówka:
Pora kroimy, marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem, dodajemy sok z cytryny. Mieszamy z majonezem.

Smacznego!


ENGLISH VERSION 

HIT! How long can we eat chops made with minced meat? It became really boring, so
I test chops from different vegetables for example broccoli, carrot, cauliflower. Today I'm giving you recipe for tasty buckwheat chops with leek salad. One of the most delicious recipes from my blog. So enjoy! It can can be also served as burgers and as a topping to sandwiches. 


Ingredients:
chops:
- 2 bags of buckwheat 
- 2 eggs
- 2 spoons of bread crumbs
- teaspoon of salt
- teaspoon of pepper
- 2 pieces of garlic
- big onion
- half bunch of fresh parsley
- coconut oil to fry
- 6 big mushrooms
- 10 decagrams of cheese 

leek salad:
- leek
- apple
- carrot
- 2 spoons of mayonnaise
- juice from half lemon
- pepper
- salt
- half teaspoon of sugar


Preparation:

chops:
Buckwheat boil and cool down. When it's cold add two eggs, spices and 
bread crumbs. Cheese and mushrooms grate, parsley and onion chop, garlic squeeze. Mix everything and form small 
chops. Fry from every side until they're brown. 

leek salad:
Leek chop, carrot and apple grate. Season with salt, pepper, sugar and mix with mayonnaise. 

Bon appetit! 




Polecany post

Wołowina z makaronem ryżowym/ Beef with rice noodles

ENGLISH VERSION BELOW  Jako że w mojej kuchni ostatnio króluje mięso (tak, Karol nauczył mnie je jeść :D), dziś przedstawię Wam przepis...

Popularne posty