Drożdżowe bułeczki z kapustą i grzybami a'la kulebiaki
Z racji tego, że wiosna już prawie za oknem ,postanowiłam pożegnać zimę typowo jesienno-zimowym przepisem.
Składniki:
ciasto:
-mąka pszenna typ 550 1kg
-drożdże świeże 50g
-sól
-cukier
-ciepła przegotowana woda
-olej łyżka
(z przedstawionych przeze mnie składników otrzymamy około 20 pieczonych pierożków)
farsz:
-pieczarki 500g
-kapusta kiszona 500g
-ser żółty 150g
-cebula 1-2sztuki
-pieprz
-sól
-olej 3 łyżki lub olej kokosowy 1 duża łyżka stołowa
Sposób przygotowania:
ciasto:
Mąkę i dwie łyżeczki soli wsypujemy do dosyć dużej miski i dodajemy łyżkę oleju. W szklance napełnionej do połowy ciepłą ,przegotowaną wodą rozpuszczamy świeże drożdże oraz dwie łyżeczki cukru. Pozawalamy drożdżom połączyć się dokładnie z wodą przez ok. 5 minut. Następnie wlewamy przygotowaną miksturę do miski z mąką i solą. Mieszamy łyżką i dodajemy około szklankę wody. Zaczynamy wyrabiać rękoma ciasto. Kiedy składniki nie łączą się ze sobą prawidłowo możemy nalać pół szklanki wody. WAŻNE! Ciasto wyrabiamy ok. 15 minut. Wyrobione już ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 60 minut.
farsz:
Pieczarki obieramy i kroimy w paski, to samo robimy z cebulą. Na patelni rozgrzewamy olej(do wyboru) i wkładamy na nią pokrojone pieczarki i cebulę. Doprawiamy na patelni szczyptą soli i pieprzu. Kapustę odsączamy i kroimy na dość małe kawałki. Usmażone już warzywa łączymy z kapustą i ścieramy na grubych oczkach tarki ser żółty (w moim przypadku GOUDA). Teraz możemy doprawić farsz solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
łączenie składników:
Kiedy ciasto już wyrosło i farsz jest już gotowy możemy zabrać się za lepienie pierożków. Dzielimy ciasto na cztery części i rozwałkowujemy. Szklanką lub okrągłym narzędziem kuchennym wykrajamy średniej wielkości kółka, które wypełniamy wcześniej przygotowanym farszem. Zlepiamy aby miały kształt pierożków.
pieczenie:
Piekarnik nagrzewamy do 220' i pieczemy około 15-20 minut.
Ten przepis można oczywiście zmienić pod względem farszu. Ciasto smakuje równie pysznie z farszem z brokułów, fety i kurczaka.