Jogurtowe ciasto z brzoskwiniami/ Yogurt and peach cake

ENGLISH VERSION BELOW

Tak jak już wspominałam ciasta i desery to nie moja bajka ale... raz na jakiś czas najdzie mnie wena i chętnie coś upiekę (chociaż czasami nie wychodzi) Ale wiem też że nie mogę się poddawać i próbuję dalej. Ciasto na które przedstawię Wam dziś przepis jest proste i nawet mi wychodzi za każdym razem. Zrobiłam ciasto razem z młodszą siostrą Alicją, która uwielbia pomagać w kuchni więc tak naprawdę nie było opcji żeby ciasto nie wyszło :)

Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 ml oleju 
- jajko
- 1/2 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- cukier cynamonowy
- 1/2 cytryny
- 50 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
- brzoskwinie w puszce


Przygotowanie:

Połowę cytryny ścieramy na tarce. Jajko wbijamy do miski, dodajemy cukier waniliowy, cynamonowy i tradycyjny, startą cytrynę i olej. Wszystko energicznie mieszamy i dodajemy jogurt. W drugiej misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia, następnie łączymy zawartość obu misek i dodajemy około pół szklanki soku z brzoskwini. Mieszamy aż wszystko połączy się w lekką masę. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub nacieramy masłem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i lekko je wygładzamy, brzoskwinie kroimy na 4 części i kładziemy na wierzch ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Po upieczeniu i przestudzeniu możemy posypać cukrem pudrem. 
Smacznego!


ENGLISH VERSION

As I've mentioned cakes and desserts aren't my cup of tea, but sometimes I
just need bake someting sweet. Today I'll show you easy recipe for yogurt cake with peaches. This cake'll be succesfull everytime and made by everyone. This time I done it with my younger sister Alicja so there was no way that cake won't be delicious. 



Ingredients:
- 25 dag of wheat flour 
- teaspoon of baking powder
- 50 ml of oil
- 1/2 cup of sugar
- vanilla sugar
- cinnamon sugar
- 1/2 lemon
- 50 dag of natural jogurt 
- can of peaches


 Preparation:

Grate half lemon. Egg put into the bowl, add vanilla , cinnamon, traditional sugar,
grated lemon and oil. Mix it vigorously and add jogurt. In other bowl mix baking powder 
and flour. Meld togerter contents from bowls and add juice from peaches, mix everything until it's thick. Cake pan cover with baking paper or grease with butter and breadcrumbs. Put the mixture into the cake pan and add chopped peaches on the top. Bake for an hour in 180 degrees. When it's baked and cooled down you can dredge with icing sugar. 
Bon appetit!


Polecany post

Wołowina z makaronem ryżowym/ Beef with rice noodles

ENGLISH VERSION BELOW  Jako że w mojej kuchni ostatnio króluje mięso (tak, Karol nauczył mnie je jeść :D), dziś przedstawię Wam przepis...

Popularne posty