Cukiniowe spaghetti/ Zucchini spaghetti
ENGLISH VERSION BELOW
Moja rodzina "makaroniarzy" uwielbia różne sosy do makaronu. Ten na który przedstawię dziś przepis ,to jeden z naszych ulubionych, no bo jak długo można jeść pomidorowe oklepane spaghetti? W moim domu przynajmniej raz
na tydzień jemy makaron - raz z sosem z cukinii, innym razem bolognese, a jeszcze innym pastę pomidorową z boczkiem i dużą ilością sera. Mój tata uwielbia moje sosy do makaronu najbardziej - a więc zaczynajmy! Jestem pewna, że po przygotowaniu tego dania każdy z Waszych znajomych i rodziny poprosi o przepis.
na tydzień jemy makaron - raz z sosem z cukinii, innym razem bolognese, a jeszcze innym pastę pomidorową z boczkiem i dużą ilością sera. Mój tata uwielbia moje sosy do makaronu najbardziej - a więc zaczynajmy! Jestem pewna, że po przygotowaniu tego dania każdy z Waszych znajomych i rodziny poprosi o przepis.
- 3 małe cukinie
- pół marchewki
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki koperku
- serek topiony
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżeczka oregano
- szklanka gorącej wody
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju kokosowego
(opcjonalnie parmezan oraz świeża natka pietruszki)
Przygotowanie:
Cebulę i koperek kroimy, marchewkę ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę, a cukinie blendujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy cebulę. Zblendowaną cukinię łączymy z koperkiem, czosnkiem, marchewką oraz przyprawami. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy na patelnię przygotowaną mieszankę. Przez chwilę mieszamy, następnie dodajemy serek topiony oraz wodę i sok z cytryny. Gotujemy przez 40 minut. Dodajemy 100 ml jogurtu naturalnego. Sos najbardziej pasuje do makaronu spaghetti, w moim przypadku jest to bezglutenowy makaron firmy Ancient Harvest, ale sos smakuje równie doskonale z tradycyjnym makaronem spaghetti. Na koniec możemy posypać danie parmezanem i świeżą natką pietruszki. Smacznego!
ENGLISH VERSION
My family is definitely pasta lover. Recipe I'll show you today
is one of our favourites sauces to pasta. Because how long can you eat traditional
tomato spaghetti? In my home we eat pasta at least once a week - one time zucchini spaghetti,
other bolognese, an the other tomatoe sauce with bacon and lots of cheese. My dad loves
my sauces - and zucchini sauce the most, so let's start! I'm sure that your friends and family
will ask for recipe after you've served this pasta.
'
- 3 small zucchinis
- half carrot
- medium onion
- 2 pieces of garlic
- 3 spoons of dill
- cheese spread
- a pinch of salt
- a pinch of pepper
- teaspoon of oregano
- cup of hot water
- 100 ml of natural jogurt
- 2 teaspoons of lemon juice
- 2 spoons of coconut oil
(optionally parmesan cheese and fresh parsley)
Preparation:
Onion and dill chop, carrot grate and squeeze garlic, zucchinis
blend into smooth mixture. Heat oil into the frying pan and add onion.
Blended zucchini connect with dill, garlic, carrot and spices - mix everything.
When onion is becoming a bit orange add mixture. Mix everythins and add
cheese spread, water and lemon juice. Simmer for 40 mins. Add 100 ml of natural
yogurt. Sauce tastes the most delicious with spaghetti pasta, I serve it with
glutenfree pasta Ancient Harvest, but sauce tastes as delicious with traditional
spaghetti pasta. When it's ready we can add parmesan and fresh parsley at the top.
Bon appetit!