Sałatka z selera/ Celery salad
ENGLISH VERSION BELOW
Po dłuższej, świątecznej przerwie przedstawię Wam przepis na moją ulubioną "majonezową" sałatkę. To połączenie składników lubię najbardziej, ponieważ słodki smak idealnie miesza się ze słonym. W moim domu ta sałatka jest przyrządzana z taką samą częstotliwością jak sałatka ze świeżych warzyw i kurczaka. Z racji tego, że nie dodawałam żadnych przepisów wielkanocnych, ta sałatka będzie przepisem już na Boże Narodzenie i inne nadchodzące święta.
Składniki:
- 25 dag sera żółtego w kawałku (np.gouda)
- kukurydza w puszce
- słoik selera
- pół puszki ananasa
- 15 dag szynki
- 2 łyżki majonezu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Ser i szynkę kroimy w kostkę, a ananasa odsączamy i drobno siekamy, wrzucamy wszystkie składniki do miski. Kukurydzę i seler odsączamy na sitku i wrzucamy bezpośrednio do miski z resztą składników. Doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu oraz majonezem. Wszystko razem mieszamy i posypujemy świeżą natką pietruszki. Wkładamy do lodówki na około 1,5 godziny aby składniki dokładnie się połączyły, podajemy z chlebem lub grzankami.
Smacznego!
ENGLISH VERSION
After longer, easter break I want to show you recipe for my favourite, mayonnaise salad. This combination of the ingredients is my favourite, because sweet taste mixes with salty taste perfectly. In my home this salad is prepared with the same frequency as chicken and fresh vegetable salad. On account of I haven't give any easter recipes, this salad can be served next Chiristmas or other upcoming holidays.
Ingredients:
- 25 dekagrams of cheese (for example gouda)
- can od sweetcorn
- celery in jar
- half can of pineapple
- 15 dakagrams of ham
- 2 spoons of mayonnaise
- a pinch of salt
- a pinch of pepper
- parsley
Preparation:
Cheese and ham dice, pineapple drain and chop finely, put everything
into the bowl. Celery and sweetcorn drain and mix with ingredients in the bowl. Season with salt, pepper and mayonnaise. Sprinkle with chopped parsley. Put salad into the fridge for 1,5 h, to all ingredients mix together. Serve with toasts or fresh bread. Bon appetit!