Burger

ENGLISH VERSION BELOW


Jako że jestem miłośniczką śmieciowego jedzenia często przyrządzam w domu zdrowsze wersje dań takich jak: burgery, pizza czy frytki. Te właśnie dania to moja największa miłość kulinarna, dlatego dziś zrobiłam burgery jakich jeszcze nigdy nie miałam okazji jeść, bo są one zrobione z wołowiny z dodatkiem płatków owsianych. Moi mężczyźni czyli tata, chłopak i jego brat byli zachwyceni, a więc wiem że ten pierwszy burgerowy raz nie będzie ostatnim. Mam nadzieję, że Wy tak samo jak ja zaczniecie robić fast-food'y w domu. No to jedziemy!







Składniki(na 10 małych burgerów):
- 400 gram mielonej wołowiny
- 2 jajka
- 3 łyżeczki płatków owsianych
- pół łyżeczki soli
- szczypta papryki słodkiej mielonej
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżeczka ziół prowansalskich 
- średnia cebula
- łyżeczka rzeżuchy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 10 małych bułek
- 5 liści sałaty
- 5 plasterków sera cheddar 
- pomidor
- 2-3 ogórki konserwowe
- pół czerwonej cebuli
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki ketchupu



Przygotowanie:


Mięso wkładamy do miski, dodajemy jajka, płatki owsiane, rzeżuchę oraz przyprawy. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na 10 minut. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do miski. Mieszamy wszystko i formujemy małe kuleczki, które następnie lekko spłaszczamy, powinno nam wyjść 10 kotlecików. Burgery smażymy na oleju kokosowym z każdej strony aż się zarumienią, potem dusimy około 15 minut. Liście sałaty i plasterki sera kroimy na dwie połówki, pomidora i ogórki kroimy w plasterki, a czerwoną cebulę w pióra. Przygotowane jeszcze gorące burgery kładziemy na ręczniczku papierowym aby wyciągnąć z nich tłuszcz. Bułkę kroimy wzdłuż i smarujemy majonezem, kładziemy kolejno: sałata, musztarda, cebula, kotlet, ser, pomidor, ketchup i na koniec ogórek. Smaczne i zdrowe! A przy tym jakie efektowne :) Smacznego!





ENGLISH VERSION


Everyone knows that I'm junk food lover, so I often prepare healthier versions of pizza, burgers and chips. Those dishes are my biggest culinary love, so today I have made burgers I have never eaten before, because they're made from beef with oat flakes. My boys (dad, boyfriend and his brother) were delighted, so I'm sure this first burger time won't be the last. I hope You as me will start to prepare junk food at home. Let's start!






Ingredients (for 10 small burgers):
- 400 grams of minced beef
- 2 eggs
- 3 spoons of oat flakes
- half teaspoon of salt
- half teaspoon of pepper
- a pinch of sweet pepper
- teaspoon of provence herbs
- medium onion
- 2 pieces of garlic
- teaspoon of cuckooflower
- 2 spoons of coconut oil
- 10 small rolls
- 5 leaves of lettuce
- 5 slices of cheddar cheese
- tomato
- 2-3 pickled cucumbers
- half red onion
- 2 spoons of mayonnaise
- 2 spoons of ketchup
- 2 spoons of mustard




Preparation:

Meat put into the bowl, add eggs, oat flakes, cuckooflower and spices, mix and put into the fridge for 15 mins. Onion chop and squeeze garlic, put everything into the bowl with other ingredients. Mix everything ,form balls and flatten them. Fry from every side until they're brown then simmer for 15 mins. Lettuce leaves and cheese cut into two slices. Cucumber, tomato and onion slice. Hot burgers put on paper towel to degrease them. Cut roll into 2 pieces and grease with mayonnaise, put: lettuce, mustard, onion, burger, cheese, tomato, ketchup and cucumber. Delicious and healthy! And really effective! Bon appetit!


Polecany post

Wołowina z makaronem ryżowym/ Beef with rice noodles

ENGLISH VERSION BELOW  Jako że w mojej kuchni ostatnio króluje mięso (tak, Karol nauczył mnie je jeść :D), dziś przedstawię Wam przepis...

Popularne posty