Wytrawne naleśniki/ Savoury pancakes

ENGLISH VERSION BELOW


Z racji tego, że nienawidzę naleśników w słodkiej wersji, zawsze jem je z warzywami lub różnego rodzaju sosami. Naleśniki z serem czy owocami to zdecydowanie nie moja bajka, ale zamiast tego przyrządzam je ze szpinakiem, kurczakiem i sałatą. Dziś prosty przepis na naleśniki inne niż zwykle. A gwarantuję Wam, że po tym przepisie będziecie próbować jeść naleśniki ze wszystkim co lubicie i nie mam tu na myśli słodkości. Dziś przepis na naleśniki a'la tortilla. Zapraszam!















Składniki:



ciasto:
- pół szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
- jajko
- szklanka mleka
- szklanka wody gazowanej
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju kokosowego (do smażenia)

farsz:
- 3 liście sałaty lodowej
- pomidor
- pół papryki
- pierś z kurczaka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżeczka curry
- łyżka oleju kokosowego

sos:
- łyżka majonezu
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżka szczypiorku
- ząbek czosnku
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 10 dag sera żółtego

Przygotowanie:

ciasto:
Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, sól, mleko i wodę. Wszystko zmiksować.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego i smażyć naleśniki z dwóch stron aż się zarumienią. 

farsz: 
Wszystkie warzywa pokroić. Kurczaka pokroić w paski, przyprawić solą, pieprzem i curry, smażyć na oleju kokosowym. 

sos:
Czosnek przecisnąć przez praskę, szczypiorek pokroić, ser zetrzeć na tarce - wymieszać wszystko z majonezem, jogurtem i przyprawami. 

składanie:
Na usmażone naleśniki nakładamy sos czosnkowy, potem sałatę, pomidora i paprykę, na samym końcu kurczaka i zwijamy. Zapiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
Gotowe! Smacznego!
ENGLISH VERSION



I hate sweet pancakes, with fruit and chocolate, I always eat them with 
vegetables or sauces. I love preparing them with spinach, chicken and salad. Today it's easy recipe for different pancakes. I'm sure you'll try to eat them with everything you like, not only with bananas and chocolate sauce. Today recipe a'la tortilla. Enjoy!

















Ingredients:

pancakes:
- half cup of wholegrain flour
- egg
- cup of sparklin water
- cup of milk
- a pinch of salt
- 2 spoons of coconut oil 

filling:
- 3 leaves of lettuce
- tomato
- half pepper
- chicken breast
- a pinch of salt
- a pinch of pepper
- teaspoon of curry
- spoon of coconut oil

sauce:
- spoon of mayonnaise
- spoon of natural yogurt
- a piece of garlic
- spoon of spring onion
- a pinch of salt
- a pinch of pepper
- 10 dekagrams of grated cheese

Preparation:

pancakes:
Flour put into the bowl, add egg, salt, milk and water. Mix 
everything and heat oil into the frying pan. Fry cupcakes from every side.

filling:
Chop all the vegetables. Chicken slice and season with salt, pepper and curry, fry it on 
coconut oil.

sauce:
Garlic squeeze, spring onion chop, cheese grate - mix everything
with mayonnaise, yogurt and season.

wrapping:
Put sauce, lettuce, tomato, pepper and chicken into the pancsakes and wrap them.
Bake for 15 mins in 180 degrees. 
Ready! Bon appetit!





Polecany post

Wołowina z makaronem ryżowym/ Beef with rice noodles

ENGLISH VERSION BELOW  Jako że w mojej kuchni ostatnio króluje mięso (tak, Karol nauczył mnie je jeść :D), dziś przedstawię Wam przepis...

Popularne posty