Meksykańska potrawka z kaszą gryczaną/ Mexican buckwheat stew

ENGLISH VERSION BELOW

Jeżeli miewasz niespodziewanych gości to doskonałe, szybkie danie, które bardzo dobrze smakuje, nie potrzeba do niego wielu składników - zazwyczaj wszystko zawsze mamy w lodówce. Ostatnio modne jest gotowanie razem na imprezie, więc każdy gość będzie mógł pomóc stworzyć to szybkie, proste i tanie danie. 


Składniki:


gulasz:
- pomidor
- papryka czerwona
- puszka fasoli czerwonej
- cebula
- puszka kukurydzy
- pół ogórka
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki papryki ostrej
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich 
- 2 szklanki wody
- 4 torebeczki kaszy gryczanej 

sałatka:
- 5 liści sałaty lodowej
- 5 rzodkiewek 
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- łyżeczka oliwy z oliwek
- łyżeczka wody
- 2 łyżeczki bazylii 



Przygotowanie: 

gulasz:
Paprykę, ogórka, pomidora i cebulę kroimy w kostkę. Fasolkę i kukurydzę odsączamy na sicie. Do garnka wrzucamy wszystkie warzywa, doprawiamy wszystkimi wymienionymi przeze mnie w składnikach przyprawami i zalewamy dwiema szklankami wody. Gotujemy około 60 minut. Kaszę gryczaną gotujemy al dente i wrzucamy ją do garnka z gulaszem. Wszystko energicznie mieszamy i dusimy, pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15 minut.

sałatka:
Sałatę myjemy i rwiemy na małe kawałki, rzodkiewkę kroimy na ćwiartki. W szklance mieszamy sól, pieprz, bazylię, wodę i oliwę. Łączymy dressing z warzywami. 

Smacznego!

ENGLISH VERSION

If You have unexpected guests sometimes, it's perfectly fast dish, moreover really tasty.
You don't need many ingredients to do prepare it - typically we have everything at home.
Recently it's fashionable to cook with friends at the party, so everyone can help you to make this
dish. 


Ingredients:

stew:
- tomato
- red pepper
- onion
- can of sweetcorn
- can of red beans
- half cucumber 
- half teaspoon of pepper
- half teaspoon of salt
- half teaspoon of hot pepper
- half teaspoon of sweet pepper
- 2 teaspoons of provance herbs
- 2 cups of water
- 4 bags of buckwheat

salad:
- 5 leaves of lettuce
- 5 radishes
- a pinch of salt
- a pinch of pepper
- teaspoon of olive oil
- teaspoon of water
- 2 teaspoons of basil


Preparation:

stew:
Pepper, cucumber, tomato and onion chop. Beans and sweetcorn drain. Put everything into the pot, season with all spices listed in ingredients and pour water. Boil for 60 mins. Buckwheat boil al dente and put into the pot with stew. Mix everything and simmer for 15 mins.

salad:
Lettuce wash and break into small pieces, radish chop in quarter. In a cup mix salt, pepper, basil, water and oil. Mix dressing with vegetables. 

Bon appetit!

Polecany post

Wołowina z makaronem ryżowym/ Beef with rice noodles

ENGLISH VERSION BELOW  Jako że w mojej kuchni ostatnio króluje mięso (tak, Karol nauczył mnie je jeść :D), dziś przedstawię Wam przepis...

Popularne posty