Makaron ze szpinakiem/ Spinach pasta

ENGLISH VERSION BELOW

Jak już wiele razy pisałam - SZPINAK NAJLEPSZY NA WSZYSTKO. Bez zbędnego przedłużania przedstawię przepis na pyszne szpinakowe danie z makaronem, idealne na każdą porę roku. Szybkie, proste i tanie.

Składniki:

- 400 g mrożonego szpinaku
- 300 g makaronu wstążki
- 2 łyżki śmietany
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 150 g sera feta
- mała cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- lampka białego wina



Przygotowanie:

Cebulę i ser feta kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę, zamrożony szpinak,oraz czosnek. Smażymy do miękkości. W tym czasie możemy zagotować makaron. Kiedy szpinak jest już miękki zalewamy całość białym winem i przyprawiamy. Po 30 minutach dodajemy 2 łyżki śmietany i energicznie mieszamy. Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy bezpośrednio na patelnię z sosem szpinakowym. Dodajemy pokrojony ser feta i jeszcze raz wszystko mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut. Smacznego!








ENGLISH VERSION

As you could have notices I love spinach - it's the best for everything. Today I'll show you easy, cheap and fast recipe for spinach with pasta. It's great for every season.



Ingredients:
- 400 grams of frozen spinach
- 300 grams of ribbon cut pasta
- 2 spoons of cream
- a pinch of pepper
- a pinch of salt
- 2 pieces of garlic
- 150 grams of feta cheese
- small onion
- 2 spoons of olive oil
- glass of white wine

Preparation:

Onion and feta cheese chop, garlic squeeze. In high pan heat oil add onion, garlic and frozen spinach. Fry until it's soft. Now you can cook pasta. When spinach is soft add wine and season sauce. After 30 mins add cream and mix everything. Cooked and drained pasta add into pan with spinach sauce. Mix everything with feta cheese and simmer for 5 mins. Bon appeit!




Polecany post

Wołowina z makaronem ryżowym/ Beef with rice noodles

ENGLISH VERSION BELOW  Jako że w mojej kuchni ostatnio króluje mięso (tak, Karol nauczył mnie je jeść :D), dziś przedstawię Wam przepis...

Popularne posty