Szpinakowe pierogi z pierzynką z kapusty pekińskiej/ Spinach dumplings with chinesse cabbage sauce
ENGLISH VERSION BELOW
Moja mama- mistrzyni pierogów, uwielbia robić pierogi dosłownie ze wszystkim, z owocami, serem, szpinakiem czy czekoladą. Te ze szpinakiem to zdecydowanie moje ulubione - dziś wymyśliłam do nich idealny lekki sos z uwaga! kapusty pekińskiej. Przepis naprawdę na długo pozostanie w Waszej pamięci, może trochę czasochłonny ale za to jaki lekki i świeży. Zapraszam!
Składniki:
farsz:
- 400 g mrożonego szpinaku
- 200 g białego sera
- 2 ugotowane ziemniaki
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka soli
- cebula
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
pierzynka:
- pół kapusty pekińskiej
- szklanka jogurtu naturalnego
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 4 łyżki pokrojonego szczypiorku
- 2 łyżki rzeżuchy
- 2 łyżki majonezu
| ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 1,5 szklanki ciepłej wody - jajko - 2 łyżki klarowanego masła - szczypta soli Przygotowanie: farsz: Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy zamrożony szpinak, pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do miękkości i odstawiamy do ostudzenia. W misce rozgniatamy dwa ugotowane ziemniaki oraz ser biały i dodajemy szpinak. Wszystko energicznie mieszamy, przyprawiamy solą oraz pieprzem. |
ciasto:
Układamy górkę z mąki, na wierzchołek wlewamy roztopione masło i rozbite jajko, lekko solimy i ugniatamy. Kiedy ciasto jest już na tyle elastyczne aby je rozwałkować dzielimy je na trzy części. Każdą z nich wałkujemy na grubość około 1 cm i wycinamy kółka np. szklanką. Lepimy pierogi z łyżką farszu na środku ciasta. Gotujemy w lekko osolonej, wrzącej wodzie aż wypłyną na wierzch.
pierzynka:
Kapustę drobno kroimy i przyprawiamy, dodajemy jogurt naturalny oraz majonez, mieszamy. Blendujemy na gładką masę, dodajemy pokrojony szczypiorek oraz rzeżuchę. Podajemy bezpośrednio na ugotowanych pierogach.
Smacznego!
ENGLISH VERSION
My mam- master of dumplings, make dumplings with everything, with fruits, cheese, spinach and chocolate. Those with spinach are my favourite - today I have made light and delicious sauce on the top. I'm sure this recipe'll stay in your mind.
Ingredients:
stuffing:
- 400 grams of frozen spinach
- 200 grams of quark
- 2 boiled potatoes
- teaspoon of pepper
- teaspoon of salt
- onion
- 6 pieces of garlic
- 2 spoonf of olive oil
sauce:
- half chinesse cabbage
- cup of natural yogurt
- a pinch of salt
- a pinch of pepper
- 4 spoons of chopped spring onion
- 2 spoons of cuckooflower
- 2 spoons of mayonnaise
| dough: - 3 cups of wheat flour - 1,5 cup of warm water - egg - 2 spoons of clarified butter - a pinch of salt Preparation: stuffing: On the frying pan warm oil, add frozen spinach, chopped onion and squeezed garlic. Fry until it's soft and then cool it down. In a bowl mash potatoes and quark, add spinach. Mix everything and season with pepper and salt. |
dough:
Add egg, dissolved butter and salt to flour. Knead dough, when it's flexible we can divide it into three parts and roll it out for 1 cm. Cut circles from the dough. Add spoon of stuffing in the middle of circle and form the dumplings. Boil them into salted water until they drain on surface.
sauce:
Cabbage cut and season, add mayonnaise and yogurt, mix. Blend it until it's smooth, add chopped spring onion and cuckooflower. Put it on boiled dumplings.
Bon appetit!