Domowa szynka/ Home roast
ENGLISH VERSION BELOW
Przepis mojej starszej siostry Pauliny. Kiedy wysłała mi swoją kombinację ziół do zwykłej wieprzowej szynki, od razu postanowiłam przyrządzić to danie. Idealnie nadaje się na obiad (do ziemniaków i surówki z kapusty pekińskiej) ale świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, bo nie ma lepszej szynki niż ta domowa! Zachęcam do zrobienia samemu, na pewno nie pożałujecie.
#wiemcojem
Składniki:
- 300 gram szynki wieprzowej bez kości
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii
- pieprz do smaku
- sól do smaku
- 3 listki laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 30 ml oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Mięso myjemy i osuszamy, a w misce mieszamy wszystkie przyprawy z oliwą z oliwek. Szynkę nacieramy z każdej strony przygotowaną mieszanką i przekładamy do naczynia żaroodpornego, pozostawiamy w lodówce przez noc (około 8-10h). Pieczemy 60 minut w 200 stopniach. Smacznego! Szynka naprawdę rozpływa się w ustach.
ENGLISH VERSION
Recipe by my older sister Paulina. When she gave her own combination of herbs and spices to pork ham I prepared it immadiately. It's perfect for dinner, but also as a topping for sandwiches. There's no better ham than homemade, I encourage you to prepare it at home.
#iknowwhatieat
Ingredients:
- 300 grams of boneless pork ham
- teaspoon of marjoram
- teaspoon of thyme
- teaspoon of oregano
- teaspoon of basil
- pepper
- salt
- 3 bay leaves
- 4 allspice
- 30 ml of olive oil
Preparation:
Meat wash under cold water and dry, in a bowl mix all herbs and spices with olive oil.
Meat rub with marinade from every side and put into casserole dish. Cool it in the fridge
for a night (8-10h). Bake 60 mins in 200 degrees. Bon appetit!