Pasta pomidorowa z boczkiem/ Tomato sauce with bacon

ENGLISH VERSION BELOW

Prawdziwa włoska pasta! Ten przepis poznałam na wakacjach we Włoszech, trochę go podrasowałam i jest! To danie króluje w moim domu, jemy je raz na tydzień (na zmianę z cukiniowym i szpinakowym spaghetti). Na pewno Wam posmakuje! 

Składniki:

- 200 g boczku
- 2 puszki pomidorów
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju kokosowego 
- łyżeczka bazylii
- łyżeczka oregano
- łyżeczka ziół prowansalskich
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki pieprzu
- 500 g makaronu penne
- tarty ser żółty lub parmezan do posypania

Przygotowanie: 

Cebulę oraz boczek kroimy w kostkę i rozgrzewamy olej kokosowy w dużym rondlu. Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy na patelnię z wcześniej pokrojonymi składnikami. Przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Smażymy około 20 minut, następnie przykrywamy rondel i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez kolejne 20 minut. Do rondelka z boczkiem i warzywami dodajemy dwie puszki pomidorów oraz pół łyżeczki cukru. Wszystko gotujemy około 60 minut.Teraz możemy wstawić wodę na makaron. Łączymy sos z makaronem i posypujemy serem żółtym lub parmezanem. Smacznego!



ENGLISH VERSION
Real italian sauce! I have learned this recipe when I was in Italy in the summer, I added something from myself and now this dish is real king at my home. We eat this at least once a week (for a change with zucchini and spinach spaghetti) I'm sure you won't regret.


Ingredients:
- 200 grams of bacon
- 2 cans of tomatoes
- onion
- 2 pieces of garlic
- 2 spoons of coconut oil
- teaspoon of basil
- teaspoon of oregano
- teaspoon of provance herbs
- half teaspoon of salt
- half teaspoon of pepper
- half teaspoon of sugar
- 500 grams of penne pasta
- grated parmesan cheese

Preparation:

Onion and bacon chop, heat oil into big saucepan. Squeeze garlic and add it with chopped ingredients into the saucepan. Season with herbs, salt and pepper, fry for 20 mins, then cover it and simmer for next 20 mins. Add two cans of tomatoes and sugar into the saucepan. Cook everything for 60 mins. Now you can boil water for pasta. Combine sauce with pasta and add cheese on the top. Bon appetit!

Polecany post

Wołowina z makaronem ryżowym/ Beef with rice noodles

ENGLISH VERSION BELOW  Jako że w mojej kuchni ostatnio króluje mięso (tak, Karol nauczył mnie je jeść :D), dziś przedstawię Wam przepis...

Popularne posty