Grillowe przysmaki/ BBQ

ENGLISH VERSION BELOW

Ostatnio trochę zaniedbałam bloga, za co bardzo przepraszam.. ale! wracam z całkiem nowym przepisem na czasie. Może majówka nie była idealnym czasem na grilla ale idzie ocieplenie (nareszcie) a więc ten przepis na pewno się Wam nieraz przyda. Przygotowanie jak zawsze super proste i szybkie. 

Grillowe przysmaki: ziemniaki, zielona sałatka, szaszłyki i sałatka z grillowanych warzyw. 

Składniki: 



szaszłyki (5 szt):
- 300 g piersi z kurczaka
- średnia czerwona papryka
- dwie małe cebule
- mała cukinia
- 5 patyczków do szaszłyków

marynata:
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka przyprawy do kurczaka
- pół łyżeczki soli

zielona sałatka:
- pół główki sałaty lodowej
- pół główki sałaty masłowej
- 20 dag startego parmezanu
- ogórek
- 3 łyżki szczypiorku
- 3 łyżki koperku
- łyżka oliwy z oliwek

ziemniaki:
- 10 ziemniaków
- folia aluminiowa

Przygotowanie:

szaszłyki, marynata i sałatka z grillowanych warzyw:
Mięso i paprykę kroimy w kostkę, cebulę w pióra, a cukinię na kształt półksiężyca. W misce mieszamy wszystkie przyprawy z olejem, dodajemy mięso i warzywa. Wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki na 8 godzin. Patyczki moczymy w zimnej wodzie i nabijamy na nie mięso oraz warzywa (kawałek kurczaka, cukinia, cebula, papryka i od nowa) Grillujemy z każdej strony aż będą gotowe. Warzywa które nam zostały, razem z marynatą, zawijamy w folię aluminiową (wszystkie razem) i grillujemy. 


ziemniaki:
Dokładnie myjemy i osuszamy. Zawijamy każdy oddzielnie w folię aluminiową. Grillujemy aż każdy będzie miękki.

sałatka z zielonych warzyw:
Sałaty rwiemy, ogórka obieramy i siekamy. Łączymy wszystko ze szczypiorkiem, koperkiem, parmezanem i oliwą. 
sos czosnkowy:
Znajdziecie w przepisie na pizze (sos na wierzch)

Smacznego!


ENGLISH VERSION

Sorry I've neglected this blog recently.. but yo know - life... but! I'm coming back
with new recipe for grilled delicaces. Preparation as always easy and fast. 

Grilled delicaces: potatoes. green salad, grilled vegetable salad and shashliks.




Ingredients:

shashliks (per 5):
- 300 grams of chicken breasts
- medium red pepper
- 2 small onions
- small zucchini
- 5 shashliks sticks

marinade:
- 100 ml sunflower oil
- 2 teaspoons of oregano
- 2 teaspons of hot pepper
- teaspoon of sweet pepper
- teaspoon of chicken spice
- half teaspoon of salt

green salad:
- lettuce
- 20 dags of grated parmesan cheese
- cucumber
- 3 spoons of spring onion
- 3 spoons of dill
- spoon of olive oil

potatoes:
- 10 potatoes 
- tin foil


Preparation:

shaskliks, marinade and grilled vegetable salad:
Meat and pepper chop, onion and zucchini cut. In a bowl mix all spieces with oil, add meat and vegetables. Put it into the fridge for 8 hours. Sticks wet and empale ingredients (chicken, zucchini, onion, pepper and again) grill from every side until it's ready. Left vegetables fold in tin foil and grill.

potatoes:
Wash and dry. Fold every in tin foil and grill until they're soft.

green salad:
Lettuce chop, cucumber peel and cut. Connect everything with spring onion, dill,
parmesan and olive oil.


garlic sauce:
You can use sauce from recipe for pizza (on the top)

Bon appetit!


Polecany post

Wołowina z makaronem ryżowym/ Beef with rice noodles

ENGLISH VERSION BELOW  Jako że w mojej kuchni ostatnio króluje mięso (tak, Karol nauczył mnie je jeść :D), dziś przedstawię Wam przepis...

Popularne posty