Grillowe przysmaki/ BBQ
ENGLISH VERSION BELOW
Ostatnio trochę zaniedbałam bloga, za co bardzo przepraszam.. ale! wracam z całkiem nowym przepisem na czasie. Może majówka nie była idealnym czasem na grilla ale idzie ocieplenie (nareszcie) a więc ten przepis na pewno się Wam nieraz przyda. Przygotowanie jak zawsze super proste i szybkie.
Grillowe przysmaki: ziemniaki, zielona sałatka, szaszłyki i sałatka z grillowanych warzyw.
Składniki:
szaszłyki (5 szt):
- 300 g piersi z kurczaka
- średnia czerwona papryka
- dwie małe cebule
- mała cukinia
- 5 patyczków do szaszłyków
marynata:
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka przyprawy do kurczaka
- pół łyżeczki soli
zielona sałatka:
- pół główki sałaty lodowej
- pół główki sałaty masłowej
- 20 dag startego parmezanu
- ogórek
- 3 łyżki szczypiorku
- 3 łyżki koperku
- łyżka oliwy z oliwek
ziemniaki:
- 10 ziemniaków
- folia aluminiowa
Przygotowanie:
szaszłyki, marynata i sałatka z grillowanych warzyw:
Mięso i paprykę kroimy w kostkę, cebulę w pióra, a cukinię na kształt półksiężyca. W misce mieszamy wszystkie przyprawy z olejem, dodajemy mięso i warzywa. Wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki na 8 godzin. Patyczki moczymy w zimnej wodzie i nabijamy na nie mięso oraz warzywa (kawałek kurczaka, cukinia, cebula, papryka i od nowa) Grillujemy z każdej strony aż będą gotowe. Warzywa które nam zostały, razem z marynatą, zawijamy w folię aluminiową (wszystkie razem) i grillujemy.
ziemniaki:
Dokładnie myjemy i osuszamy. Zawijamy każdy oddzielnie w folię aluminiową. Grillujemy aż każdy będzie miękki.
sałatka z zielonych warzyw:
Sałaty rwiemy, ogórka obieramy i siekamy. Łączymy wszystko ze szczypiorkiem, koperkiem, parmezanem i oliwą.
sos czosnkowy:
Znajdziecie w przepisie na pizze (sos na wierzch)
Smacznego!
ENGLISH VERSION
Sorry I've neglected this blog recently.. but yo know - life... but! I'm coming back
with new recipe for grilled delicaces. Preparation as always easy and fast.
Grilled delicaces: potatoes. green salad, grilled vegetable salad and shashliks.
Ingredients:
shashliks (per 5):
- 300 grams of chicken breasts
- medium red pepper
- 2 small onions
- small zucchini
- 5 shashliks sticks
marinade:
- 100 ml sunflower oil
- 2 teaspoons of oregano
- 2 teaspons of hot pepper
- teaspoon of sweet pepper
- teaspoon of chicken spice
- half teaspoon of salt
green salad:
- lettuce
- 20 dags of grated parmesan cheese
- cucumber
- 3 spoons of spring onion
- 3 spoons of dill
- spoon of olive oil
potatoes:
- 10 potatoes
- tin foil
Preparation:
shaskliks, marinade and grilled vegetable salad:
Meat and pepper chop, onion and zucchini cut. In a bowl mix all spieces with oil, add meat and vegetables. Put it into the fridge for 8 hours. Sticks wet and empale ingredients (chicken, zucchini, onion, pepper and again) grill from every side until it's ready. Left vegetables fold in tin foil and grill.
potatoes:
Wash and dry. Fold every in tin foil and grill until they're soft.
green salad:
Lettuce chop, cucumber peel and cut. Connect everything with spring onion, dill,
parmesan and olive oil.
garlic sauce:
You can use sauce from recipe for pizza (on the top)
Bon appetit!