Pizza
ENGLISH VERSION BELOW
Moja przyjaciółka.. kochanek.. i najlepsze na świecie śniadanie, obiad i kolacja! Pizza!
Zamiast typowego niedzielnego obiadu czyli rosół i schabowy (którego nienawidzę!!!) przygotowałam pizze (którą kocham!!!). Po tak intensywnym weekendzie w sam raz dla mnie i moich bliskich. (Jem ją średnio raz w tygodniu ale co z tego :)) To zdecydowanie moja ulubiona potrawa.. a najlepsza kiedy zrobię ją sama. A więc zaczynajmy!
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- szklanka wody
- 20g drożdży
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- łyżka oliwy z oliwek
Sos (na spód):
- puszka pomidorów
- pieprz
- sól
- 2 łyżkioregano
- 2 łyżki bazylii
Sos (na wierzch):
- 2 ząbki czosnku
- łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka koperku
Dodatki (oczywiście możecie dodać co chcecie):
- 20dag pieczarek
- 20dag sera żółtego/mozzarella
- cebula
- 20dag szynki
- 5 czarnych oliwek
- 1/3 puszki kukurydzy
Przygotowanie:
Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę, a w szklance mieszamy drożdże z ciepłą wodą(około 1/4 szklanki) , cukrem i solą. Kiedy drożdże się rozpuszczą dodajemy je do miski z mąką, następnie dodajemy około 3/4 szklanki wody i wszystko mieszamy. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Potem odstawiamy je na około 40 minut w ciepłe miejsce ,pod lnianą ściereczką.
Sos (na spód):
Pomidory oraz przyprawy mieszamy i gotujemy około 15 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
Sos (na wierzch):
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy koperek, majonez i jogurt naturalny. Mieszamy i odstawiamy do lodówki aby składniki się przegryzły.
Dodatki:
Ser ścieramy na tarce, resztę składników kroimy wg. uznania.
Na sam początek oczywiście sos, potem trochę startego sera, pieczarki, kukurydza, szynka i cebula.
Pieczenie:
Blachę smarujemy olejem. Pieczemy około 15 minut w 220 stopniach. Kiedy ciasto się zarumieni nakładamy oliwki i starty ser. Pieczemy jeszcze około 10 minut. Gotowe! Smacznego!
ENGLISH VERSION
My best friend.. lover and the best breakfast,lunch and dinner. Pizza!
I love pizza more than everything, it's the tastiest when I do it by myself.
I eat pizza on avarage once a week, I'm lucky because my family loves homemade pizza.
Ingredients:
Pizza dough:
- 2 cups of flour
- cup of water
- 20g yeast
- teaspoon of salt
- teaspoon of sugar
- spoon of olive oil
Sauce (on the bottom):
- can of tomatoes
- a pinch pepper
- a pinch salt
- 2 spoons of basil
- 2 spoons of oregano
Sauce (on the top):
- 2 pieces of garlic
- spoon of mayonnaise
- 2 spoons of natural yogurt
- teaspoon of dill
Toppings (you can add what you like):
- 20 dag of mushrooms
- 20 dag of cheese
- onion
- 20 dag of ham
- 5 black olives
- 1/3 can of sweet corn
Preparation:
Pizza dough:
Put flour and olive oil into the bowl, in a glass melt yeast
with warm water(1/4 of cup), sugar and salt. Combine flour with
yeast. Make dough for 10 mins. Then hang up it under linen
cloth in warm place for 40 mins.
Sauce (on the bottom):
Tomatoes and spices melt and boil it for 15 mins. Then leave it until it cool down.
Sauce (on the top):
Garlic chop then add dill, mayo and natural yogurt. Melt ingredients and
put in the fridge.
Toppings:
Grate the cheese and chop all ingredients.
Preparation:
Put all the ingredients on the dough. Start from tomatoe sauce,
grated cheese, mushrooms, corn, ham and onion.
Baking:
Put some oil into the sheet for baking and bake pizza for 15 mins in 220 degrees.
Then add olives and grated cheese. Bake for 10 mins.
Done! Bon appetit!