Pizza

ENGLISH VERSION BELOW

Moja przyjaciółka.. kochanek.. i najlepsze na świecie śniadanie, obiad i kolacja! Pizza!
Zamiast typowego niedzielnego obiadu czyli rosół i schabowy (którego nienawidzę!!!) przygotowałam pizze (którą kocham!!!). Po tak intensywnym weekendzie w sam raz dla mnie i moich bliskich. (Jem ją średnio raz w tygodniu ale co z tego :)) To zdecydowanie moja ulubiona potrawa.. a najlepsza kiedy zrobię ją sama. A więc zaczynajmy! 





Składniki:

Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- szklanka wody 
- 20g drożdży
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- łyżka oliwy z oliwek

Sos (na spód):
- puszka pomidorów 
- pieprz
- sól
- 2 łyżkioregano
- 2 łyżki bazylii

Sos (na wierzch):
- 2 ząbki czosnku
- łyżka majonezu 
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka koperku

Dodatki (oczywiście możecie dodać co chcecie):
- 20dag pieczarek
- 20dag sera żółtego/mozzarella
- cebula
- 20dag szynki
- 5 czarnych oliwek
- 1/3 puszki kukurydzy 


Przygotowanie:

Ciasto: 
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę, a w szklance mieszamy drożdże z ciepłą wodą(około 1/4 szklanki) , cukrem i solą. Kiedy drożdże się rozpuszczą dodajemy je do miski z mąką, następnie dodajemy około 3/4 szklanki wody i wszystko mieszamy. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Potem odstawiamy je na około 40 minut w ciepłe miejsce ,pod lnianą ściereczką. 

Sos (na spód):
Pomidory oraz przyprawy mieszamy i gotujemy około 15 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. 



Sos (na wierzch):
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy koperek, majonez i jogurt naturalny. Mieszamy i odstawiamy do lodówki aby składniki się przegryzły. 








Dodatki:
Ser ścieramy na tarce, resztę składników kroimy wg. uznania. 






Nakładanie: 
Na sam początek oczywiście sos, potem trochę startego sera, pieczarki, kukurydza, szynka i cebula. 

Pieczenie: 
Blachę smarujemy olejem. Pieczemy około 15 minut w 220 stopniach. Kiedy ciasto się zarumieni nakładamy oliwki i starty ser. Pieczemy jeszcze około 10 minut. Gotowe! Smacznego!







ENGLISH VERSION


My best friend.. lover and the best breakfast,lunch and dinner. Pizza!
I love pizza more than everything, it's the tastiest when I do it by myself.
I eat pizza on avarage once a week, I'm lucky because my family loves homemade pizza.



Ingredients:

Pizza dough:

 - 2 cups of flour 
- cup of water
- 20g yeast
- teaspoon of salt
- teaspoon of sugar
- spoon of olive oil



Sauce (on the bottom):
- can of tomatoes
- a pinch pepper
- a pinch salt
- 2 spoons of basil
- 2 spoons of oregano

Sauce (on the top):

- 2 pieces of garlic
- spoon of mayonnaise 
- 2 spoons of natural yogurt 
- teaspoon of dill


Toppings (you can add what you like):
- 20 dag of mushrooms
- 20 dag of cheese 
- onion
- 20 dag of ham
- 5 black olives
- 1/3 can of sweet corn




Preparation:

Pizza dough: 

Put flour and olive oil into the bowl, in a glass melt yeast
with warm water(1/4 of cup), sugar and salt. Combine flour with
yeast. Make dough for 10 mins. Then hang up it under linen 
cloth in warm place for 40 mins.

Sauce (on the bottom):

Tomatoes and spices melt and boil it for 15 mins. Then leave it until it cool down.








Sauce (on the top):

Garlic chop then add dill, mayo and natural yogurt. Melt ingredients and 
put in the fridge.


Toppings:

Grate the cheese and chop all ingredients. 







 
Preparation: 
Put all the ingredients on the dough. Start from tomatoe sauce, 
grated cheese, mushrooms, corn, ham and onion. 



Baking:

Put some oil into the sheet for baking and bake pizza for 15 mins in 220 degrees.
Then add olives and grated cheese. Bake for 10 mins. 

Done! Bon appetit!















Polecany post

Wołowina z makaronem ryżowym/ Beef with rice noodles

ENGLISH VERSION BELOW  Jako że w mojej kuchni ostatnio króluje mięso (tak, Karol nauczył mnie je jeść :D), dziś przedstawię Wam przepis...

Popularne posty