Zupa krem z kukurydzy/ Creamy sweet corn soup
ENGLISH VERSION BELOW
Moja ulubiona zupa krem! Sprawdza się o każdej porze roku, ale najlepiej rozgrzewa zimą. Moim zdaniem najlepsza w wersji "na ostro".
Składniki:
- puszka słodkiej kukurydzy
- pietruszka
- czosnek
- imbir
- kurkuma
- kostka rosołowa
- sól
- pieprz
- 2 szklanki wody
(opcjonalnie mała papryczka chili
UWAGA! Potrafi rozgrzać )
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy całą puszkę kukurydzy ,kostkę rosołową, szczyptę każdej z przypraw i 2 ząbki czosnku. Gotujemy aż kukurydza rozmięknie, przelewamy do wyższego naczynia w którym blendujemy zupę.
Zupę po zblendowaniu gotujemy jeszcze 20 minut. Pietruszkę i opcjonalnie chili kroimy i wrzucamy do gotującej się zupy. Gotowe!
Smacznego!
ENGLISH VERSION
My favourite creamy soup. It's the most delicious in winter beacuse it can warm you up. In my opinion it's the most delicious when it's spicy!
Ingredients:
- can of sweet corn
- parsley
- garlic
- ginger
- turmeric
- bouillon cube
- salt
- pepper
- 2 cups of water
(optionally chili pepper
but than soup can be really hot!)
Preparation:
Pour water into the pot, add whole can of sweet corn,
bouillon cube, 2 pieces of garlic and a pinch of each spice.
Boil as long as maize is soft. Pour soup into higher vessel and
blend it. After blending boil it for 20 mins. Parsley and chili
chop and add into boiling soup. Done! Bon appetit!