Młoda kapusta/ Cabbage - traditional polish dish by me
ENGLISH VERSION BELOW
Halooo.. Sezon na kapustę w pełni, a więc postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem na to pyszne warzywo. Oczywiście mój "bigos" jest bez mięsa, ale naprawdę warty przyrządzenia.. Świeży, lekki i naprawdę pyszny.
Składniki:
- główka młodej kapusty
- pęczek koperku
- litr wody
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- puszka pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- mała cebula
Przygotowanie:
Kapustę obieramy z pierwszych liści i siekamy na drobno. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól, ziele angielskie oraz liść laurowy, gotujemy. Kiedy woda zaczyna wrzeć wrzucamy posiekaną kapustę, gotujemy do czasu aż będzie miękka. Kiedy jest już ugotowana odlewamy całą wodę. Do garnka z kapustą dodajemy pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek oraz pieprz. Wszystko razem mieszamy i zalewamy pomidorami z puszki. Gotujemy pod przykryciem około 25-30 minut. Podajemy z młodymi ziemniakami lub chlebem, Smacznego!
ENHLISH VERSION
It's season for cabbage in Poland. In this time it's the most delicious, because it's fresh.
Bigos (cabbage with meat) is traditional polish dish, I love changing dishes and adding freshness to them, that's why I show you recipe for my cabbage of course without meat.
Ingredients:
- fresh cabbage
- bunch of dill
- water 1l
- 2 bay leaves
- 4 pieces of allspice
- teaspoon of salt
- half teaspoon of pepper
- can of tomatoes
- 3 pieces of garlic
- small onion
Preparation:
Cabbage peel from front leaves and chop. Add water, salt, allspice and
bay leaves into the pot, boil it. When water boils add chopped cabbage,
boil until it's soft. When it is ready pour water out. Add chopped onion, dill,
pepper and squeezed garlic into the pot, and pour can of tomatoes.
Simmer for 25-30 mins. Serve with potatoes or bread. Bon appetit!