Ravioli z szaławią/ Sage ravioli
ENGLISH VERSION BELOW
Pierwszy raz jadłam to ravioli na ślubie mojej siostry w Rzymie, i absolutnie się zakochałam. Ostatnio po wizycie w szpitalu i po szpitalnym jedzeniu... miałam ochotę na coś naprawdę dobrego więc zrobiłam to danie sama w domu i wyszło naprawdę przepysznie. Spróbujcie sami.
Składniki:
ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 3 jajka
- łyżeczka soli
- 5 łyżek ciepłej wody
farsz:
- 250 g sera ricotta lub białego sera twarogowego
- pół szklanki startego parmezanu
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki soli
- łyżka oliwy z oliwek
- jajko
- pół szklanki liści świeżej szałwii
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na farsz mieszamy ze sobą. Mąkę mieszamy z jajkami, solą i ciepłą wodą. Wyrabiamy ciasto około 15 minut i wałkujemy na grubość 3 mm. Wycinamy równe kwadraty, na środku nakładamy łyżkę farszu i zaklejamy kolejnym "pustym" kwadratem. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie około 5 minut. Podajemy np. z barszczem z młodych buraków lub rozpuszczonym masłem z czosnkiem. Smacznego!
ENGLISH VERSION
First time I have ever eaten this ravioli was in Rome when my older sister got married.
Since then I've loved this dish. Last days I've been in hospital.. when I came home I wanted eat something delicious so I decided to cook sage ravioli. You have to cook it at home!
Ingredients:
pastry:
- 300 grams of flour
- 3 eggs
- teaspoon of salt
- 5 spoons of warm water
stuffing:
- 250 grams of ricotta cheese
- half cup of grated parmesan cheese
- half teaspoon of pepper
- half teaspoon of salt
- spoon of olive oil
- egg
- half glass of fresh sage leaves
Mix all ingredients for stuffing. Flour mix with eggs, salt and warm water.
Make pastry for 15 mins and roll for 3 mm thickness. Cut equal squares, on the middle put
spoon of stuffing and seal by other "empty" square. Boil for 5 mins in salted water. Serve for example with
butter and garlic. Bon appetit!