Kremowa zupa paprykowo-pomidorowa/ Creamy red pepper tomato soup

ENGLISH VERSION BELOW



Masz już dość rosołu w niedzielę? Kocham tą zupę ale ile można? Zupa krem z pieczonej papryki i pulpy pomidorowej to absolutny hit, więc przyrządź ją na dzisiejszy niedzielny obiad! Kremowa, gęsta i naprawdę bardzo aromatyczna. Jeszcze zdążysz zrobić zakupy na dzisiejszy obiad, a gwarantuję Ci, że ta zupa zrobi furorę w Twoim domu!



Składniki: 
- 3 czerwone świeże papryki
- przecier pomidorowy 500 ml
- 3 ząbki czosnku
- pół cebuli 
- pół garści szczypiorku
- łyżeczka oregano
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- pół łyżeczki czerwonej ostrej mielonej papryki
- pół łyżeczki cukru
- szczypta kurkumy
- szczypta gałki muszkatołowej
- 4 łyżeczki jogurtu naturalnego
- łyżeczka curry
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- dwie szklanki wody
- garść tartego parmezanu lub mozzarelli 
- kilka kromek chleba tostowego lub gotowe małe grzanki (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Paprykę dokładnie myjemy i kroimy w paski, zalewamy dwiema szklankami zimnej wody, solimy, doprawiamy zielem i liściem. Gotujemy około 15 minut. Podgotowaną paprykę oraz surową cebulę rozkładamy na blaszce i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220' C. Pieczemy około 20 minut. Do wywaru z papryki wlewamy pulpę pomidorową, przyprawiamy (oregano, sól, pieprz, papryka mielona, cukier, kurkuma, gałka muszkatołowa, curry). Wyjmujemy paprykę oraz cebulę, które wrzucamy prosto do garnka. Czosnek przeciskamy przez praskę i również dodajemy do wywaru. Gotujemy 30 minut. Następnie wszystko blendujemy, dodajemy pokrojony szczypiorek oraz jogurt. Energicznie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 15-20 minut. Zupa idealnie smakuje z chrupiącymi grzankami które uwielbiam, możemy je kupić gotowe w sklepie lub zrobić sami. Kiedy wlejemy gorącą zupę obsypujemy ją serem (mozarella lub pazmezan) i grzankami (opcjonalnie). Gotowe! Smacznego! 


ENGLISH VERSION 


This creamy soup which I prepared my very 1st time will be guest on my table 
very often I think. It very special, creamy and aromatic. Let's make it for today's 
dinner! You will absoulutely have some time to shop ingredients for it. 

Ingredients:
- 3 fresh red peppers
- 500 ml of tomato paste
- 3 pieces of garlic
- half of onion
- half handful of spring onion
- teaspoon of oregano
- a pinch of salt
- a pinch of pepper
- half teaspoon ground hot pepper
- half teaspoon of sugar
- a pinch of turmeric
- a pinch of nutmeg
- teaspoon of curry powder
- 4 teaspoons of natural yoghurt
- 2 bay leaves
- 3 spieces of allspice
- two glasses of water
- handful of grated parmesan or mozzarella cheese
- few slices toast bread or ready small toasts

Preparation:
Red pepper clean and chop into stripes, pour water into the pot and add pepper, salt, allspice and bay leaves. Simmer for 15 mins. Then take precooked pepper and onion on baking tin. Bake for 20 mins in 220 degrees. Into the pot add tomato paste and season it by all spices reccomended in "ingredients". When pepper and onion are ready take it to the pot, add squeezed garlic and cook everything for 30 mins. Then blend it all, add spring onion and yoghurt. Mix it and simmer for 15-20 mins. Soup tastes best with toasts, we can buy it ready in shop or make it at home. When you pour soup into the bowl sprinkle it with cheese. Ready! Bon appetit!

Polecany post

Wołowina z makaronem ryżowym/ Beef with rice noodles

ENGLISH VERSION BELOW  Jako że w mojej kuchni ostatnio króluje mięso (tak, Karol nauczył mnie je jeść :D), dziś przedstawię Wam przepis...

Popularne posty