Potrawka z kurczaka/ Chicken stew

ENGLISH VERSION BELOW




Po baaaardzo długiej nieobecności powracam, ze znienawidzonym przeze mnie w dzieciństwie daniem. Jest to potrawka z kurczaka w zupełnie innej odsłonie, przyznam się że nawet moja młodsza siostra (6 lat) poprosiła o dokładkę tej potrawy.Pomimo tego że użyłam do tej potrawy gotowego sosu (Sos myśliwski od Knorra), całość smakowała naprawdę dobrze i domowo. Lubię wykorzystywać również gotowe produkty w swoich potrawach, no to zaczynamy!


Składniki:
- 500g fileta z kurczaka
- 2 pieczarki
- średnia marchew
- dwie szklanki wody
- sos myśliwski np. Knorr
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka oregano
- łyżka jogurtu naturalnego
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy

                                      Przygotowanie: 
Banalnie proste i szybkie, ponadto możemy uzyskać dwa dania za jednym zamachem! Otóż, pierś z kurczaka w całości gotujemy z marchewką dodajemy ziele i liść. Możemy spokojnie przygotować na tym wywarze rosół dodając do niego pozostałe warzywa i przyprawy. A więc gotujemy pierś i marchew aż do miękkości warzywa, następnie studzimy i ścieramy marchew na  tarce o grubych oczkach, a mięso dzielimy na małe kawałki wzdłuż włókien. Pieczarki obieramy i kroimy. Wszystko ze sobą mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem oraz oregano, skraplamy oliwą z oliwek i wlewamy szklankę wody.  Gotujemy przez około 15 minut, sos mieszamy w szklance wody i wlewamy do pozostałych składników, cały czas mieszając. Dodajemy jogurt naturalny. Gotowe! Moim zdaniem najlepiej smakuje z kasza gryczana, ale można jeść np. z ziemniakami czy ryżem. Idealnym dopełnieniem naszej potrawy będzie pyszny ogórek kiszony. 
Smacznego!!! 



ENGLISH VERSION

After veeeery long absence I'm coming back with hated in my childhood dish. 
It chicken stew but in other version - mine. Even my little sister (6 years)
wanted makeweight of this. So you have to make it at home!



Ingredients:
- 500 grams of chicken breast 
- 2 mushrooms 
- medium carrot
- glass of water
- hunter (chasseur) sauce (recipe below)
- a pinch of salt
- a pinch of pepper
- spoon of olive oil
- spoon of oregano
- spoon of natural yoghurt or cream
- 3 pieces of allspice
- 1 bay leaf



Preparation:
Easy and fast, we can also prepare two different dishes! Chicken boil
with carrot, add leaf and allspice. If yu want to make chicken soup in Poland
called "Rosół" you can add other vegetables (leek, parsley and onion) and spices.
So, cook chicken and carrot until it is soft, then cool it down, grate carrot,
cut chicken into small pieces. Peel and cut mushrooms. Mix everything and
season with salt, pepper and oregano, sprinkle with olive oil and pour glass of water.
Simmer for 15 mins, and pour hunter sauce. Mix everything with natural yoghurt. Ready! In my opinion it tastes best with buckwheat but you can also eat it with potatoes and rice. 
Bon appetit!!!





Polecany post

Wołowina z makaronem ryżowym/ Beef with rice noodles

ENGLISH VERSION BELOW  Jako że w mojej kuchni ostatnio króluje mięso (tak, Karol nauczył mnie je jeść :D), dziś przedstawię Wam przepis...

Popularne posty