Zawijaniec a'la pizza/ Puff pastry a'la pizza
ENGLISH VERSION BELOW
Super szybka przekąska, którą możecie przyrządzić na wieczór filmowy, czy na spotkanie z przyjaciółmi.
- 150 gram salami
- ciasto francuskie
- jajko
- 200 gram sera żółtego
- 3 łyżeczki parmezanu
- 2 łyżeczki oregano
- mała cebula
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego lub pomidorów w puszce
- 5 łyżek koperku i natki pietruszki
Przygotowanie:
Na cieście francuskim kładziemy kolejno starty ser, kilka plastrów salami, cebulę. Powtarzamy czynność 3 razy, na koniec posypujemy koperkiem lub pietruszką oraz parmezanem, polewamy sosem pomidorowym. Zwijamy, smarujemy białkiem jajka, posypujemy oregano. Nadcinamy w 5-6 miejscach. Pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut. Podajemy ciepłe, z czosnkowym lub pomidorowym sosem. Smacznego!
ENGLISH VERSION
Delicious snack which you can make for cinema night or meeting with friends.
Ingredients:
- puff pastry
- 150 grams of salami
- egg
- 200 grams of cheese
- 3 teaspoons of parmesan cheese
- 2 teaspoons of oregano
- small onion
- 4 spoons of tomatoes in can or tomato puree
- 5 spoons of parsley or dill
Preparation:
Put grated cheese, few slices of salami and onion on puff pastry. Repeat this 3 times, at the end sprinkle with dill or parsley and parmesan, put some tomatoes on it. Roll, glair with egg white and sprinkle with oregano. Cut in 5-6 places and bake in 200 degrees for 30 mins. Serve with garlic or tomato sauce. Bon appetit!