Sos z kurek idealny do wszystkiego/ Perfect chanterelle sauce
ENGLISH VERSION BELOW
Kurki, kurki, kurki... to zdecydowanie moje ulubione grzyby! Jeszcze nigdy nie byłam na grzybobraniu, chociaż jest to jedna z rzeczy na mojej liście, którą chciałabym zrobić. W okresie letnio-jesiennym dodaję je do wielu potraw np. pierogów lub jako dodatek do mięs. Dziś przedstawiam przepis za znakomity sos, który możemy podawać z makaronem, ziemniakami, kopytkami, pyzami lub plackami ziemniaczanymi, tak naprawdę ze wszystkim! Zapraszam!
Składniki:
- 300 g świeżych kurek
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 3 łyżki masła klarowanego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki soli
- kostka grzybowa
- szklanka wody
- pęczek pietruszki i/lub koperku
Przygotowanie:
Kurki dokładnie myjemy i osuszamy. Siekamy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. W misce łączymy kurki, cebulę i czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem, następnie wstawiamy do lodówki na minimum 90 minut. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i dodajemy składniki z miski. Smażymy około 15 minut, następnie dodajemy szklankę wody oraz kostkę grzybową. Gotujemy około 30 minut. Koperek i/lub pietruszkę siekamy i dodajemy do sosu razem z jogurtem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu do 10 minut. Gotowe! Smacznego!
ENGLISH VERSION
Chanterelle mushrooms are my favourite! I have never been to
mushroom picking but it's on my 'list things to do'. In summer and autumn
I often cook for example dumplings with chanterelle or use it as a topping
to meat. Today delicious sauce wich can be eaten with pasta or potatoes, generally with
everything.
Ingredients:
- 300 grams of chanterelle mushrooms
- small onion
- a piece of garlic
- 3 spoons of clarified butter
- 3 spoons of natural yoghurt
- half teaspoon of salt
- half teaspoon of pepper
- mushroom stock cube
- cup of water
- a bunch of parsley and/or dill
Preparation:
Gently wash and dry mushrooms. Cut them for smaller pieces, chop onion and squeeze garlic. Mix it with pepper and salt in a bowl and put it into fridge for at least 90 mins.
On the frying pan dissolve butter and fry ingredients from a bowl for 15 mins.
Then add cup of water and mushroom stock cube, boil for 30 mins. Parsley or dill chop and add it with yoghurt to sauce. Simmer for 10 mins. Ready! Bon appetit!