Polędwiczki z kurczaka w sosie pomidorowym z mozarella/ Chicken sirloin with tomato and mozarella sauce
ENGLISH VERSION BELOW
Jak już pewnie zauważyliście kocham kurczaka, to jedyne mięso które gości na moim stole tak często. Dziś kurczak w całkiem innej wersji, bo z sosem pomidorowym. Naprawdę proste i szybkie do przygotowania danie, które rozpływa się w ustach, polecam.
Składniki:
- 400 g polędwiczek z kurczaka
- puszka pomidorów
- dwa ząbki czosnku
- łyżeczka bazylii
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka curry
- 50 ml oliwy z oliwek
- kulka sera mozzarella
Przygotowanie:
Mieszamy oliwę i przyprawy, czosnek przeciskamy przez praskę, nacieramy mieszanką polędwiczki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i każdą z polędwiczek kładziemy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez około 20 minut. Następnie zalewamy pomidorami i pieczemy kolejne 15 minut. Kiedy polędwiczki są już gotowe, mozzarellę kroimy w cienkie plastry i układamy na kurczaku. Zostawiamy w wyłączonym piekarniku na około 10 minut. Podajemy np. z młodymi ziemniakami lub ryżem, i mizerią. Smacznego!
ENGLISH VERSION
As you have noticed I love chicken, this meat is often eaten in my house. Today chicken in different style with tomato and mozzarella sauce. Really fast and easy dish, but delicious!
Ingredients:
- 400 grams of chicken sirloin
- can of tomatoes
- two pieces of garlic
- teaspoon of basil
- teaspoon of salt
- teaspoon of pepper
- teaspoon of curry
- 50 ml of olive oil
- mozzarella cheese
Preparation:
Mix spices with oil and add sqeezed garlic. Rub chicken with mixture. Oven heat to 180 degrees and bake chicken in casseroledish for 20 mins. Then pour tomatoes and bake of another 15 mins. When sirloin is ready put slices of mozzarella on the top and let it dissolve in turned-off oven. Serve with potatoes or rice and fresh cucumber. Bon appetit!