Placki z cukinii/ Zucchini crumpets
ENGLISH VERSION BELOW
Lekkie (pomimo że wydaje się ciężkie i tłuste), aromatyczne i szybkie w przygotowaniu danie, a także przekąska. Sezon na cukinię w pełni, a to jedno z moich ulubionych warzyw, więc dziś postanowiłam zrobić błyskawiczne i pyszne placki z cukinii, z dodatkiem ziemniaków i mozzarelli.
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 ziemniak
- 50 g żółtej tartej mozzarelli
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 10 listków świeżej bazylii
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- garstka posiekanego szczypiorku
- łyżeczka suszonego koperku
- 100 ml oleju słonecznikowego lub kokosowego
Przygotowanie:
Cukinię dokładnie myjemy pod gorącą wodą i osuszamy. Ziemniaka obieramy i myjemy. Obydwa warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach, odstawiamy na 20 minut. Odsączamy wodę, dodajemy przyprawy i zioła, jajko, mozzarellę oraz pozostałe składniki. Mieszamy, następnie odstawiamy do lodówki na kolejne 15 minut. Smażymy z każdej strony aż placki się zarumienią. Doskonale smakują na ciepło podane z kwaśną śmietaną, ale fani ketchupu będą nimi zachwyceni również na zimno. Gotowe! Czyż nie mówiłam, że będzie bardzo łatwo i szybko? :) Smacznego!
ENGLISH VERSION
It seems to be greasy but it’s light, flavorful and fast in preparation dish and snack. In Poland there is zucchini season so it’s worth to get the most out of it. It’s one of my most liked vegetables so I decided to prepare delicious zucchini crumpets with mozzarella cheese and potato.
Ingredients:
- zucchini
- 1 potato
- 50 grams of grated mozzarella cheese
- a pinch of pepper
- a pinch of salt
- 10 leaves of fresh basil
- egg
- 2 spoons of breadcrumbs
- 2 spoons of potato flour
- bunch of cutted spring onion
- teaspoon of dried dill
- 100 ml of sunflowers oil or coconut oil
- zucchini
- 1 potato
- 50 grams of grated mozzarella cheese
- a pinch of pepper
- a pinch of salt
- 10 leaves of fresh basil
- egg
- 2 spoons of breadcrumbs
- 2 spoons of potato flour
- bunch of cutted spring onion
- teaspoon of dried dill
- 100 ml of sunflowers oil or coconut oil
Preparation:
Zucchini wash in hot water then dry it. Potato peel, grate vegetables and put them into fridge for 20 mins. Drain water, add spices and herbs, egg, cheese and left ingredients. Mix it and put into fridge for another 15 mins. Fry from every side until it is brown. When it’s warm it tastes the most delicious with sour cream , but ketchup fans will enjoy it cold. Isn’t is fast and easy? Bon appetit! :)