Carbonara
ENGLISH VERSION BELOW
Bardzo cieszę się, że mogę znowu do Was wrócić. Ostatni przepis dodałam chyba rok temu!
Wiele zmieniło się od tego czasu... ale nareszcie znalazłam chwilę żeby dodać tu jakiś
ciekawy przepis, a właściwie to mam ich już pare w zanadrzu. Wróciłam do gotowania pełną parą,
z racji tego że mój ukochany uwielbia jeść i pomagać mi w kuchni (tak, czasami jest naprawdę śmiesznie). I wiecie co? Jest to 2 razy przyjemniejsze
kiedy wiesz że gotujesz dla kogoś, lub z kimś :) Skoro zrobiło się tak romantycznie dziś przedstawimy Wam ulubiony
makaron Karola. Carbonara. Szybko, pysznie i romantycznie - jak zwykle.
No to jedziemy!
Składniki:
- makaron spaghetti
- boczek
- 3 zółtka
- szklanka startego żółtego sera (cheddar, gouda)
- pół szklanki startego parmezanu
- 10 listków świeżej bazylii
- śmietanka 30%
- łyżeczka pieprzu
- szczypta soli
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek/ olej
Przygotowanie:
Boczek i cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez
praskę czosnek. Dusimy około 20 minut. Następnie mieszamy 3 żółtka, dodajemy posiekaną bazylię, sól, pieprz oraz starte wcześniej
sery. Mieszamy aż powstanie jednolita masa. Kiedy boczek i cebula są już dobrze usmażone dodajemy powstałą masę. Mieszamy wszystko co jakiś czas,
nie zbyt często żeby nie powstała nam śniadaniowa jajecznica. Jeżeli jest to potrzebne doprawiamy niewielką ilością pieprzu. Teraz możemy zacząć gotować makaron..
Kiedy wszystko jest już gotowe, mieszamy ze sobą dobrze odsączony makaron i ugotowany sos. Posypujemy parmezanem, do dekoracji polecam niezawodną pietruszkę lub listek bazylii. Czyż nie proste? Smacznego! :)
ENGLISH VERSION
I'm so happy to come back here. I probably added my last recipe more than a year ago.
Many things have changed since then... but I finally got time to add here some new cooking ideas. I came back to cooking for my lovely man, who loves eating and helping me in the kitchen (sometimes is's relly funny). You know what? It makes me happier to cook for somebody I love, and with him :) Ok, it's becoming too romantic so today
we want to show you our recipe for carbonara. Fast, delicious and romantic dish- as always. So lets start!
Ingredients:
- spaghetti pasta
- bacon
- 3 yolks
- cup of grated cheese (gouda, cheddar)
- half cup of grated parmesan cheese
- 10 leaves of fresh basil
- 30% cream
- teaspoon of pepper
- a pinch of salt
- half onion
- 2 pieces of garlic
- olive oil / oil
Preparation:
Bacon and onion chop into a little cube, fry it on olive oil. Add chopped or squezed garlic. Simmer it for 20 mins. Mix 3 yolks with chopped basil leaves, salt,
pepper and grated cheese, until it is smooth mass. When bacon and onion is ready add mass into a frying pan. Mix it all, but don't do it often, because you can recive
scrambled eggs as a result. If it's needed add a little pepper into it. Now you can cook pasta. When it's all ready, mix pasta with sauce. Sprinkle with parmesan cheese, if you want to
you can use one leaf of basil for decoration. Isn't easy? Bon appetit! :)