Tagliatelle z łososiem i warzywami/ Salmon and vegetables tagliatelle pasta

ENGLISH VERSION BELOW

Dziś ryba! Łososia mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolację, tak bardzo go lubię. To potrawa do której możecie dodać swoje ulubione warzywa, albo po prostu warzywa które znajdziecie w swojej lodówce. Kombinacji na to danie jest wiele, a ja przedstawię Wam dziś swoją. Jak zwykle perfekcyjną :D



Składniki:
- świeży filet z łososia
- 8 pieczarek
- mała czerwona papryka
- 1 cebula
- 10 pomidorków cherry
- opakowanie szpinaku baby
- pęczek świeżego kopru
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki śmietany
- różowy pieprz
- sól morska
- 400 g makaronu tagliatelle 
- sok z połowy cytryny


Przygotowanie:
Filet z łososia oraz paprykę kroimy w średniej wielkości kostkę, pieczarki obieramy i kroimy wzdłuż, cebulę w pióra, a pomidorki cherry na pół. Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski, wrzucamy pokrojonego łososia z dodatkiem różowego pieprzu i smażymy. Kiedy jest już gotowy przerzucamy go do miski, na tej samej patelni smażymy szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pozostałymi, pokrojonymi wcześniej, warzywami i pieczarkami. Dusimy około 30 minut, dodajemy szczyptę soli morskiej, śmietanę, pokrojony drobno koperek i sok z cytryny. Gotujemy kolejne 10 minut, na koniec wrzucamy usmażonego łososia. Makron gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Według własnych upodobań łączymy makaron z sosem na patelni lub bezpośrednio na talerzu. Gotowe :)

ENGLISH VERSION

Today it's fish! I just love to eat salmon, I could eat it for breakfast, lunch and dinner..
For this dish you can add every vegetable you like or just it what you find in your fridge.
There're many combinations to cook this, but I'm going to present you mine, perfect way to cook this.



Ingredients:
- fresh salmon
- 8 mushrooms
- small red pepper
- 1 onion
- 10 cherry tomatoes
- pack of fresh baby spinach 
- a bunch of fresh dill
- 4 pieces of garlic
- 3 spoons of cream
- pink pepper
- sea salt
- 4 spoons of oil 
- 400 grams of tagliatelle pasta
- juice from half lemon

Preparation:
Cut salmon and red pepper into medium dice, mushrooms and onion peel and cut, cherry tomatoes cut into halfs. On the frying pan heat oil, put salmon and add pink pepper. When it's ready put it into a bowl, on the same pan, fry spinach with mushrooms and left vegetables. Season it with salt and dill. Simmer for 30 mins, add cream and lemon juice. Cook for another 10 mins, after it add fried salmon. Boil pasta. You can mix it with sauce when it's ready, or mix it in the plate- it depends on you. Ready! Bon appetit :)





Polecany post

Wołowina z makaronem ryżowym/ Beef with rice noodles

ENGLISH VERSION BELOW  Jako że w mojej kuchni ostatnio króluje mięso (tak, Karol nauczył mnie je jeść :D), dziś przedstawię Wam przepis...

Popularne posty