Polskie spaghetti/ Polish spaghetti

ENGLISH VERSION BELOW

Powracam jak feniks po przeprowadzce. Było ciężko ale daliśmy radę ;) Jako, że moja dieta składała się ostatnimi czasy głównie z fast foodów i gotowego jedzenia, poprosiłam Karola o przygotowanie jego popisowego dania, spaghetti. Kiedy po raz pierwszy powiedział mi z czego się składa nie mogłam uwierzyć, że da się zjeść coś takiego, i nazywa to spaghetti.. Ale bardzo się zaskoczyłam! Było naprawdę pyszne i na pewno trafi do mojego stałego menu. Nazwaliśmy to danie polskim spaghetti ze względu na jego składniki. Nie przedłużając.. Dziś prezentuję przepis Karola. (dziękuję za pomoc Kochanie)



Składniki:
- 0,5kg mięsa mielonego (wg. uznania wołowe, z indyka, wieprzowe)
- 3 średnie marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1 średni seler
- 1 czerwona papryka
- passata pomidorowa
- czosnek granulowany
- papryka słodka
- papryka ostra
- pieprz
- sól morska
- makaron spaghetti 
- łyżka oleju
- tarta mozarella 

Przygotowanie:
Mięso mielone doprawić do smaku, wrzucić na patelnię i smażyć przez 15 minut na małym ogniu.  W tym czasie, warzywa obrać oraz zetrzeć na tarce. Do podsmażonego mięsa dodajemy starte warzywa, dusimy całość przez 30 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy passatę pomidorową. Mieszamy i dusimy od 10 do 15 minut. Makaron gotujemy wedle uznania, jako dodatek możemy użyć świeżej bazylii i startej mozzarelli. Smacznego!




ENGLISH VERSION

I came back as phoenix again.. We moved house, it was long and exhausting but finally we live in beautiful apartment (with big big kitchen). My diet contained lot of fast foods and prepared food for last two weeks, so I decided to ask my boyfriend for spaghetti. When he told me what it contains I thought it'll be awful. But the taste is amazing, delicious and it's even better than mine recipe... We called it polish spaghetti because of ingredients. So.. today it's Karl's recipe. (thank U my little baby)



Ingredients:
- 0,5kg of minced meat (it depends on you, it can be turkey, beef or pork)
- 3 medium carrots
- 2 parsley roots
- 1 medium celery
- red pepper
- ready tomato sauce
- granulated garlic
- sweet pepper
- chilli
- pepper
- sea salt
- spaghetti pasta
- spoon of oil
- grated mozzarella cheese

Preparation:
Meat season with spices and fry for 15 mins. Vegetables peel off and grate, add on frying pan with meat and simmer for 30 mins, mix it every once in a while. Then add tomato sauce and simmer for next 15 mins. Pasta boil as you want, it can be al dente. As a toppings you can use mozzarella cheese and fresh basil leaves. Bon appetite!





Polecany post

Wołowina z makaronem ryżowym/ Beef with rice noodles

ENGLISH VERSION BELOW  Jako że w mojej kuchni ostatnio króluje mięso (tak, Karol nauczył mnie je jeść :D), dziś przedstawię Wam przepis...

Popularne posty