Chłodnik ze świeżego ogórka / Fresh cucumber soup

ENGLISH VERSION BELOW


To mój zdecydowany faworyt!
 Przyrządzam go cały rok - zima, wiosna, jesień.. ale najlepiej smakuje latem! 
Idealnie sprawdzi się jako przystawka, a w wakacje jest doskonały na lunch. 
Świeży, lekki i pyszny. Lepszej zupy nie można sobie wymarzyć, to moja ulubiona potrawa. 







Składniki: 
- 3 duże świeże ogórki
- serek topiony (śmietankowy/ziołowy)
- kostka rosołowa
- sól
- pieprz
- pęczek koperku
- 3 ząbki czosnku
- ostra papryka
- 2 łyżki śmietany 
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 2 szklanki wody

(opcjonalnie)
- rzodkiewka
- mąka ziemniaczana





Przygotowanie:
Na samym początku wlewamy do średniego garnka 2 szklanki wody, dodajemy szczyptę pieprzu, soli, ostrej papryki, kostkę rosołową, serek topiony, przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na średnim ogniu. Ogórki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki lub blendujemy. Dodajemy ogórka do wywaru. Po około 40 minutach dodajemy do zupy posiekany koperek. Jeżeli jest to potrzebne doprawiamy do smaku. Następnie dodajemy dwie łyżki śmietany, jeżeli chcemy aby zupa była gęstsza to mieszamy dwie łyżki mąki ziemniaczanej z wodą i wlewamy do zupy szybko mieszając. Smak zupy wzbogaci posiekana rzodkiewka oraz grzanki. Smacznego!






ENGLISH VERSION 

My favourite dish! It is tasty every season, but the tastiest in summer. This recipe is ideal for lunch, but it will check as appetizer too. Fresh, light and delicious.




Ingredients:
- 3 big fresh cucumbers 
- Cheese spread (natural or with herbs)
- Bouillon cube
- Salt
- Pepper
- Dill
- 3 pieces of garlic
- Hot pepper
- 2 spoons of cream
- Bay leaf
- Allspice
- 2 cups of water

(optionally)
- radish 
- potato flour



Preparation:

At the begining pour water into the medium pot. Add all spices
and cheese spread. Peel and blend cucumbers, then add them to decoction.
After 40 mins add chopped dill, if it's needed season by salt and pepper.
Then add two spoons of cream, if we want soup to be more creamy ,we can 
mix two spoons of potato flour with water, and add it to soup at the same time 
vigorously mixing. You can add chopped radish and tosts as a supplement. 
Bon appetit! 





Polecany post

Wołowina z makaronem ryżowym/ Beef with rice noodles

ENGLISH VERSION BELOW  Jako że w mojej kuchni ostatnio króluje mięso (tak, Karol nauczył mnie je jeść :D), dziś przedstawię Wam przepis...

Popularne posty