Szybkie przekąski i lunche/ Fast snacks and lunches
ENGLISH VERSION BELOW
Zdrowy i syty posiłek nie musi być zawierać głównie węglowodanów. Wiosna to prawie początek lata a więc warto zadbać o swoją sylwetkę. Dziś przedstawię szybkie i proste przekąski, które mogą być serwowane o każdej porze dnia.
#szybkietaniedanie
Mini omlet
Składniki:
- 3 jajka
- pól pomidora
- pół papryki
- pęczek pietruszki
- sól
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek i wbijamy jajka i doprawiamy szczyptą soli. W czasie ich smażenia kroimy paprykę, pomidora i pietruszkę.
Usmażone na kształt omleta jajka przekładamy na talerz i posypujemy pokrojonymi warzywami.
Gotowe! Smacznego!
Szybka sałatka
Składniki:
(możecie sami wybrać warzywa, które lubicie)
- kilka liści sałaty
- pół papryki
- 1/3 ogórka
- pół pomidora
Przygotowanie:
Warzywa kroimy, sałatę rwiemy i od razu przenosimy na talerz. Nie dodaję dressingu, bo moim zdaniem jest to zbędne. Przekąska bez dressingu będzie praktycznie niekaloryczna. Ja serwuję sałatkę z chlebem bezglutenowym.
Smacznego!
Mniej znaczy więcej - Sałatka
Składniki:
- 1/3 papryki
- jarmuż
- pół marchewki
- 4 czarne oliwki
- ser feta
(opcjonalnie musztarda)
Przygotowanie:
Jarmuż myjemy i rwiemy na mniejsze części, marchewkę, paprykę i ser kroimy. Sos który dopełni doskonale to danie to zwykła musztarda. Wystarczy łyżka ,a smak będzie niezapomniany, ponieważ doskonale łączy się z jarmużem. Ja podaję tą przekąskę z waflami ryżowymi. Smacznego!
Szpinakowy omlet
Składniki:
- 300 g świeżego szpinaku
- 3 jajka
- ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- łyżka masła
Przygotowanie:
Szpinak dusimy na patelni, z czosnkiem na maśle. Dodajemy 3 roztrzepane jajka przyprawiamy pieprzem oraz solą i mieszamy. Smażymy tak jak naleśniki - z każdej strony. Smacznego!
ENGLISH VERSION
Health and full value dish doesn't have to be full of carbohydrates. Spring is almost begining of the summer so it's worth to take care of our line. This dishes can be served every time of a day.
#fastandcheaplunch
Mini omelette
Ingredients:
- 3 eggs
- 0,5 tomato
- 0,5 pepper
- parsley
- salt
- olive oil
Preparation:
In the frying pan warm 2 spoons of olive oil and add eggs, season it with salt. Then chop tomato, pepper and parsley. When eggs are fried put them on a plate and put vegetables on the top. Done! Bon appetit!
Fast salad
Ingredients:
(choose you favourite vegetables)
- few leaves of salad
- 1/3 of cucumber
- 0,5 of tomato
- 0,5 of pepper
Preparation:
Chop vegetables... it's done. I said it will be fast and delicious! I don't serve it with dressing because it'll have more calories, but instead serve salad with glutenfree bread.
Bon appetit!
Less means more - Salad
Ingredients:
- kale
- 1/3 of pepper
- 1/2 of carrot
- 4 black olives
- feta cheese
(optionally mustard)
Preparation:
Wash and cut kale into small pieces. Carrot, pepper and feta cheese cut.
You can use mustard as a dressing. It tastes delicious with kale.
I serve it with rice waffles. Bon appetit!
Spinach omellette
Ingredients:
- 300 grams of fresh spinach
- 3 eggs
- piece of garlic
- salt
- pepper
- spoonf of butter
Preparation:
Spinach simmer in the pan with garlic and butter. Add 3 stired and shaked eggs
and season with pepper and salt. Mix everything. Fry as pancakes - from everyside. Bon appetit!