Wiosenne leczo z cukinii / Spring zucchini mishmash

ENGLISH VERSION BELOW 


Dziś za oknem piękne słońce zmotywowało mnie do zrobienia ekspresowego i mało kalorycznego lunchu. 







Składniki:

- 2 małe cukinie
- 2 małe cebule
- 1 duża marchewka
- 2 łyżki oleju kokosowego
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
(opcjonalnie można dodać mięso, ja nie jestem jego wielką fanką dlatego nie dodaję go do tej potrawy)




Przygotowanie:

Cebulę i cukinię kroimy w kostkę, a marchew ścieramy na tarce. W średnim garnku rozgrzewamy dwie łyżki stołowe oleju kokosowego i wrzucamy pokrojoną cebulę. Po zeszkleniu cebuli wrzucamy do garnka startą marchew. Po kilku minutach doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zalewamy szklanką wody i wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Gotujemy ok. 20-25 minut i dorzucamy garść pietruszki. Następnie dolewamy do potrawy szklankę wody i dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Energicznie mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut. Ja podaję to danie z grzankami, które doskonale podkreślają smak tej potrawy.




ENGLISH VERSION 

Ingredients:

- 2 small zucchinis 
- 2 small onions
- 1 big carrot
- 2 spoons of coconut oil
- salt
- pepper
- parsley
- bay leaf
- allspice
- 3 pieces of garlic 
- 2 cups of water
- 2 spoons of tomato puree
(optionally you can add some meat)

Preparation:

Onions and zucchinis dice, carrot grate. In medium pot heat coconut oil and add onion.
After 5 mins add carrot and all spices. Add glass of water and zucchini. Cook it for 20-25 mins, then add bunch of parsley.
Add another glass of water and two spoons of tomato puree, stir it energetic. Boil it for next 10 mins. I give it with toast which strengthen taste of this dish.
Bon appetit! 


Polecany post

Wołowina z makaronem ryżowym/ Beef with rice noodles

ENGLISH VERSION BELOW  Jako że w mojej kuchni ostatnio króluje mięso (tak, Karol nauczył mnie je jeść :D), dziś przedstawię Wam przepis...

Popularne posty