Grzanki z jarmużem/ Kale toasts
ENGLISH VERSION BELOW
Jarmuż to warzywo znane już w starożytności, w Polsce służy jednak w większej części do ozdabiania półmisków niż do jedzenia - co moim zdaniem jest wielkim błędem, ponieważ jarmuż to skarbnica białka, błonnika oraz witamin C i K, ponadto ma również silne działanie antynowotworowe. A więc grzechem jest niekorzystanie z jego właściwości, Dziś przedstawię przepis na super proste grzanki w wersji wegetariańskiej.
Składniki:
- jarmuż
- 20dag pieczarek
- pół kostki sera feta
- pomidor
- 3-4 oliwki(czarne i zielone)
- chleb tostowy
- masło
- 2 ząbki czosnku
- olej kokosowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Jak zwykle dziecinnie proste. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego, wrzucamy jarmuż i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy około 7-9 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem, przekładamy bezpośrednio na posmarowane masłem kromki chleba tostowego. Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki, które są kolejną warstwą grzanek. Kroimy pomidora, oliwki i ser feta, w takiej kolejności układamy na grzankach. Zapiekamy około 20 minut w 200 stopniach.
Najlepiej smakują ciepłe, wyjęte prosto z piekarnika.
Smacznego!
↓
ENGLISH VERSION
Kale is a vegetable already known in antiquity, but in Poland it's used more as a decoration than as to eat - in my opinion it's wrong,
because kale is high in protein, fiber and vitamins C,K , moreover it has strong anti-cancer effect! Not using its properties is a sin.
So today I'm going to show you easy recipe for vegetarian toasts with kale.
Ingredients:
- kale
- 20dag of mushrooms
- 1/2 feta cheese
- tomatoe
- 3-4 olives(black and green)
- toasts bread
- butter
- 2 pieces of garlic
- coconut oil
- salt
- pepper
Preparation:
As usual everything is childish simple.
Heat one spoon of coconut oil on the frying pan, add kale with squeezed garlic, fry for 7-8 mins and add salt and pepper.
Fried kale put on buttered bread slices. On the same frying pan fry mushrooms, add them as next layer.
SLice tomatoe, olives and feta cheese, and spread in this order on the toasts.
Bake for 20 mins in 200 degrees. The tastiest when it's warm.
Bon appetit!