Królewska wołowina mojej mamy/ Royal beef by my mum

ENGLISH VERSION BELOW

Przepis mojej mamy. Polski posiłek w tradycyjnym wydaniu. Kotleciki naprawdę rozpływają się w ustach! Ja i moje siostry nie przepadamy za mięsem ale to danie wyjątkowo nam smakuje.
 A więc zaczynamy!



Składniki:
- 1 kg wołowiny
- 2 łyżki masła klarowanego
- 4 cebule
- 3 liście laurowe
- 10 kuleczek ziela angielskiego
- 4 kalifornijskie suszone śliwki/ 3 łyżki powideł śliwkowych
- sól
- pieprz
- 3 łyżki mąki
- pół szklanki zimnej wody
(opcjonalnie śmietana)

Przygotowanie:

Wołowinę myjemy i osuszamy. Kroimy i tłuczemy na małe kotleciki, następnie podsmażamy na maśle klarowanym około 20 minut z każdej strony. Cebulę kroimy i dodajemy do mięsa. Całość dusimy około 30 minut. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz śliwki kalifornijskie lub powidła śliwkowe , doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez kolejne 90 minut aż mięso będzie miękkie. 3 łyżki mąki rozrabiamy w szklance z zimną wodą i dodajemy do sosu. Możemy również dodać 2 łyżki śmietany. Całość gotujemy jeszcze przez 15 minut. U mnie w domu to danie podaje się z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego!

ENGLISH VERSION

This is my mum's recipe. It's traditional polish dish. Chops are delicious and
have unforgetable taste. Me and my sisters don't like meat but this dish is exception.
So lets start!



Ingredients:
- 1 kg of beef
- 2 spoons of clarified butter
- 4 onions
- 3 bay leaves
- 10 allspice
- 4 dried california plums
- salt
- pepper
- 3 spoons of flour
- half cup of cold water
(optionally sour cream) 

Preparation:

Wash and dry beef, then slice into chops. Fry from every side on clarified butter
for 20 mins. Onion cut and add into meat. Simmer for 30 mins. Add bay leaves, allspice,
plums, salt and pepper. Simmer for 90 mins until meat is soft. 3 spoons of
flour mix with cold water and add into sauce. You can add 2 spoons of sour cream.
Cook it for last 15 mins. My mum serves it with potatoes and sauerkraut.
Bon appetit! 

Polecany post

Wołowina z makaronem ryżowym/ Beef with rice noodles

ENGLISH VERSION BELOW  Jako że w mojej kuchni ostatnio króluje mięso (tak, Karol nauczył mnie je jeść :D), dziś przedstawię Wam przepis...

Popularne posty