Ciasto cytrynowe/ Lemon cake

ENGLISH VERSION BELOW

Świetny przepis, którego nauczyła mnie mama mojego chłopaka. W przeciwieństwie do niej wszelkiego rodzaju desery i ciasta to nie moja bajka. Rzadko kiedy coś mi wyjdzie, ale to ciasto jest tak proste że nawet wyszło za pierwszym razem! ( dzięki Pani Ewo! :)) Zależnie od foremki jaką wybierzemy do pieczenia, to może być babka lub zwykłe ciasto. Pani Ewa wybrała babkę, a ja foremkę w kształcie kwiatka. Ciasto jest przepyszne i będzie idealnym wyborem na nadchodzące święta. Zaczynamy!




Składniki:

ciasto:
- szklanka mąki
- 25dag margaryny lub masła
- 4 jajka
- łyżeczka proszeku do pieczenia
- cukier wanilinowy
- szklanka cukru
- 2 cytryny 
- szczypta soli
- bułka tarta

lukier:
- sok z połówki cytryny
- 3/4 szklanki cukru pudru


Przygotowanie:

Ciasto:
Cytrynę moczymy w gorącej wodzie i oczyszczamy, następnie ścieramy na małych oczkach tarki.
 4 Żółtka, cukier, cukier wanilinowy i margarynę ucieramy, dodajemy startą cytrynę. W misce ubijamy na sztywną pianę 4 białka z odrobiną soli. Obydwie masy łączymy, dodajemy mąkę oraz łyżeczkę proszku do pieczenia i mieszamy na gładką masę. Blachę nacieramy masłem i posypujemy bułką tartą. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. 

Lukier:
Sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem, polewamy chłodne ciasto. 

* zamiast lukru można posypać samym cukrem pudrem 

SMACZNEGO!


ENGLISH VERSION

This recipe taught me mum of my boyfriend. This cake's delicious and really easy.
I hate baking cakes and deserts, but I did this cake well. You can use every baking tray.
This cake is perfect for Easter. 




Ingredients:

cake:

- cup of flour
- 25dag of butter or margarine
- 4 eggs
- teaspoon of baking powder 
- cup of sugar
- 2 lemons 
- vanilla sugar
- a pinch of salt
- bread crumbs

frosting:

- juice from half lemon
- 3/4 cup of powdered sugar




Preparation:


Cake:

Soak lemon in hot water, wash it and grate. 4 eggs yolks, sugar, vanilla sugar and margarine(or butter) blend, then add grated lemon.
Mash up egg whites with a pinch of salt, then combine mixtures and add flour and baking powder.
Mix it untill it is smooth. Then rub butter and bread crumbs into baking try. Bake for 50 mins in 180 degrees.

Frosting:

Lemon juice mix with powdered sugar and pour into cool cake.

*instead frosting you can use only powdered sugar.

Bon appetit!



Polecany post

Wołowina z makaronem ryżowym/ Beef with rice noodles

ENGLISH VERSION BELOW  Jako że w mojej kuchni ostatnio króluje mięso (tak, Karol nauczył mnie je jeść :D), dziś przedstawię Wam przepis...

Popularne posty