Zupa krem z dyni/ Creamy pumpkin soup

ENGLISH VERSION BELOW

Wiem że sezon na dynię już dawno minął ale lubię powracać do tego smaku, tak jak już wspominałam uwielbiam kremowe zupy, a da się je zrobić praktycznie ze wszystkich 
warzyw. Tym razem to bardzo zdrowa zupa krem z dyni. Jest pożywna i sprawdza się nie tylko na ciepło, bo na zimno również smakuje znakomicie. Może być to przekąska, ale 
także danie główne. 




Składniki:
- dynia piżmowa (ok. 1,5kg)
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- łyżeczka cukru
- pół kostki pleśniowego ser lazur (lub innego sera np. gouda, camembert)
- 2-3 kabanosy
- pół pęczka szczypiorku
- szczypta imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 szklanki wody

Przygotowanie:

Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Warzywa wrzucamy do garnka, następnie doprawiamy łyżeczką soli i cukru, zalewamy wodą i gotujemy aż warzywa będą całkiem miękkie. Po zmięknięciu warzyw dodajemy obrany czosnek i blendujemy wszystko na gładką masę. Doprawiamy pokrojoną, ostrą papryką, pieprzem oraz szczyptą imbiru. Aby zupa nie była za gęsta dolewamy jeszcze jedną szklankę zimnej wody i gotujemy. Ser lazur, kabanosy i szczypiorek kroimy na dość małe kawałki. Kiedy zupa otrzyma konsystencję, której oczekiwaliśmy możemy przestać ją gotować. Ozdabiamy kilkoma kawałkami kabanosa oraz sera i posypujemy szczypiorkiem. To wszystko! Smacznego! Mam nadzieję, że zaskoczycie znajomych i rodzinę niepowtarzalnym smakiem :)

ENGLISH VERSION

I know that pumpkin season is behing us, but I love coming back to this taste, as I've mentioned I really like creamy soups, we can make them from every vegetable. This time it's healthy, nutritious pumpkin soup. It tastes delicious when it's warm both it's cold. It can be starter or main course - you choose. 


Ingredients:
- 1,5kg pumpkin
- salt
- pepper
- hot pepper
- teaspoon of sugar
- half blue cheese
- 2-3 dry smoked pork sausages
- half bunch of spring onion
- a pinch of ginger 
- 2 pieces of garlic
- 2 carrots
- 2 cups of water

Preparation:

Peel pumpkin and carrots, then chop pumpkin and grate carrots. Vegetables put into the pot, add teaspoon of sugar and salt. Then pour cup of water into the pot with vegetables and boil until they're soft.
Add peeled garlic and blend mixture and season with hot pepper, pepper and a pinch of ginger. Make sure the soup isn't too thick, if it is pour cup of cold water. Cheese, sausages and spring onion chop into small pieces.
When soup has the consistency we expect we can stop to boil it. Decorate it with few pieces of choped toppings (cheese, sausages and spring onion). That's all! Bon appetit! I hope your friends and family will be surprised.


Polecany post

Wołowina z makaronem ryżowym/ Beef with rice noodles

ENGLISH VERSION BELOW  Jako że w mojej kuchni ostatnio króluje mięso (tak, Karol nauczył mnie je jeść :D), dziś przedstawię Wam przepis...

Popularne posty