Wiosenna tarta/ Spring tart

ENGLISH VERSION BELOW

W związku z tym, że jestem największą fanką szpinaku na świecie, dziś postanowiłam przyrządzić tartę ze szpinakiem, burakami i kurczakiem. Takiej jeszcze nigdy nie robiłam więc nie do końca wiedziałam czy się uda.. ale udało się! I jestem pewna że uda się każdemu z Was. Jest to prosty przepis jednak trochę czasochłonny, ale uwierzcie mi warto!

Składniki:

 ciasto:
 - 250 gram mąki bezglutenowej owsianej
- szklanka wody
- szczypta soli
- jajko
- 2 łyżki stołowe zimnego masła

farsz:
- 200 gram mrożonego szpinaku
- 100 ml śmietanki 30%
- 3 ząbki czosnku
- mała cebula
- pieprz
- sól
- 2 łyżki oleju kokosowego

dodatki:
- pół kostki sera feta
- 200 gram fileta z kurczaka
- 5 małych buraków 
- 10 dag startego żółtego sera
- 1/3 pęczku pietruszki



Przygotowanie:

buraki:
To najlepiej jest zrobić na samym początku. Buraki gotujemy do całkowitej miękkości, studzimy i obieramy ze skórki, następnie kroimy.

ciasto: 
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy około 10 minut, następnie wsadzamy ciasto do lodówki na około 30 minut.


farsz: 
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju . Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę i razem z zamrożonym szpinakiem wrzucamy na patelnię. Smażymy aż szpinak całkowicie się rozpadnie. Kiedy szpinak całkowicie wystygnie przekładamy go do miski, przyprawiamy odrobiną pieprzu oraz soli, i dodajemy 100 ml śmietanki 30%. Mieszamy i wstawiamy do lodówki. 




dodatki:
Filet z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na tej samej patelni co szpinak. Niczym nie przyprawiamy. Ser feta kroimy również w kostkę.

przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę smarujemy masłem, ciasto wałkujemy (do grubości ok. 1 cm) i wykładamy na blachę, zarówno na spód jaki i na brzegi. Na spodzie rozkładamy pokrojone buraczki, szpinakową masę, buraczki i znowu szpinakową masę. Potem kurczak i ser feta. Brzegi zawijamy i pieczemy około 50 minut. 

5 minut przed zakończeniem pieczenia posypujemy tartę startym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki. Nareszcie gotowe.. Smacznego!


ENGLISH VERSION

Because I'm the biggest spinach lover in whole world, I've decided to cook a tart with spinach, beets and chicken. I have never made it so I didn't know if it'll be successful, but it fortunately is. And I'm sure you'll do it well. Recipe is easy but  time-absorbing, but trust me it's worth to.

Ingredients:

flan:
- 250 grams of flour
- cup of water
- a pinch of salt
- egg
- 2 spoons of cold butter

stuffing:
- 200 grams of frozen spinach
- 100 ml of 30% cream
- 3 pieces of garlic
- small onion
- pepper
- salt
- 2 spoons of coconut oil

toppings:
- half feta cheese
- 200 grams of chcicken breast
- 5 small beets
- 10 dags of grated cheese
- 1/3 bunch of parsley



Preparation:

beets:
It's the longest in preparation so boil it until it's 
soft. Then cool them down, peel and chop.

flan:
Mix all the ingredients and make it for 10 mins, then put it into frigde for
30 mins.



stuffing:
Add spoon of oil on the pan. Onion and garlic peel and chop, put it all with spinach on 
the pan. Fry until spinach is collapsed. When it's cooled down put it into the bowl and 
season with a pinch of salt and pepper, add 100 ml of cream and mix. Put it into fridge.


toppings:
Fry chicken on the same pan and chop feta cheese.

preparation:
Heat the oven into 180 degrees. Cake pan oil by butter and roll up flan to 1 cm.
Display it on the bottom and edges. Put beets, spinach stuffing, beets and again spinach
stuffing, then chicken and feta cheese. Edges fold and bake for 50 mins.


5 mins before ending: put on tart grated cheese and choped parsley. And this is it.
Bon appetit!


Polecany post

Wołowina z makaronem ryżowym/ Beef with rice noodles

ENGLISH VERSION BELOW  Jako że w mojej kuchni ostatnio króluje mięso (tak, Karol nauczył mnie je jeść :D), dziś przedstawię Wam przepis...

Popularne posty