Kurczak w piwie/ Beer chicken

ENGLISH VERSION BELOW

Piwo, piwo, piwo.. kto go nie lubi ?! 
Ostatnio zauważyłam, że od czasu założenia bloga częściej jem mięso. Naprawdę! Kurczak już chyba 3 raz w tym tygodniu, a mamy czwartek.. Obiecuję, że niedługo pojawi się coś bez kurczaka (tak to tylko taka mała dygresja :p) Dziś otworzyłam lodówkę i pierwsze co rzuciło mi się w oczy to PIWO. (tak tak wiem, że weekend za pasem) I od razu postanowiłam coś z nim wykombionować. Efekt mojej pracy może nie wygląda specjalnie apetycznie ale smakuje nieziemsko! Jestem pewna, że każdy smakosz piwa będzie zadowolony :) No to do rzeczy...



Składniki:
- 250 ml piwa
- 400 gram filetów z kurczaka
- pół czerwonej papryki
- pół pęczka pietruszki
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
- majeranek 
- dwie łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
- dwie łyżki śmietany 18%
- łyżeczka cukru
- 100 ml wody 


Przygotowanie:

Kurczaka kroimy tym razem w paski, przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Na wysokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej lub masło i smażymy paski kurczaka z każdej strony. Paprykę i pietruszkę kroimy i dodajemy do garnka/ na patelnię. Smażymy wszystko około 5 minut i wlewamy piwo oraz wodę. Dusimy wszystko 60 minut, potem dodajemy dwie łyżki śmietany i mieszamy. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Ja podałam to danie z kaszą gryczaną (którą kocham tak samo jak piwo) i ogórkiem. Proste, a jakie pyszne! Smacznego! :)



ENGLISH VERSION 

Beer, beer, beer... who doesn't like it? 
Recently I have realized that I eat more meat since I've started to write this blog. Chicken probably 3rd time this week and we have thursday today. I promisse that next recipe won't contain chicken :P
Today I opened the fridge and first thing I saw was beer, so I decided to cook something with it. 
(I know we already have weekend)Maybe this dish doesn't look pretty but tastes delicious. I'm sure that every beer lover'll like. So let's start.


Ingredients:
- 250 ml of beer
- 400 grams of chicken breasts 
- half red pepper
- half bunch of parsley
- salt
- pepper
- basil 
- oregano
- marjoram
- two spoons of coconut oil or clarified butter
- two spoons of 18% cream
- spoon of sugar
- 100 ml of water

Preparation:

Cut chicken into strips and season it with sugar, pepper, salt and herbs. Heat oil or butter in high frying pan or pot and fry chicken from every side. Red pepper and parsley chop and add into the chicken. Fry for 5 mins and pour beer and water. Simmer it for 60 mins, and then add 2 spoons
of cream into it. Braise for last 10 mins. I serve this dish with buckwheat(which I love just like beer) and cucumber. Easy and delicious. Bon appetit!








Polecany post

Wołowina z makaronem ryżowym/ Beef with rice noodles

ENGLISH VERSION BELOW  Jako że w mojej kuchni ostatnio króluje mięso (tak, Karol nauczył mnie je jeść :D), dziś przedstawię Wam przepis...

Popularne posty