Warzywne kotleciki z kurczaka/ Vegetable chicken chops
ENGLISH VERSION BELOW
Z racji tego, że nie jestem fanką mięsa nie lubię zwykłych kotletów w bombie glutenowej czyli panierce. Tego przepisu nauczyła mnie moja mama. Kiedyś bardzo często robiłyśmy na obiad te kotleciki. Dziś przepis wraca do łask. Są pyszne i rozpływają się w ustach! Nie jadłam lepszych kotlecików.
Składniki:
- 1/2 kg filetów z kurczaka
- 20 dag pieczarek
- papryka czerwona
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
- pęczek pietruszki
- szczypiorek
- 3 jajka
- pół szklanki mąki kokosowej
- oliwa z oliwek lub olej kokosowy
Przygotowanie:
Pieczarki ścieramy na tarce, paprykę, szczypiorek, cebulę, pietruszkę i kurczaka kroimy (najlepiej w kostkę). Wszystko razem mieszamy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy jajka i mąkę. Energicznie mieszamy aż powstanie masa. Następnie rozgrzewamy oliwę z oliwek lub olej kokosowy i smażymy kotleciki. Ja serwuję je ze świeżym pomidorem i ryżem. Smacznego!
ENGLISH VERSION
I'm not meat fan so I don't like ordinary chops. My mum tought me how to do this, we often did this dish when I was young. Now I decided to refresh this recipe.
Chops are delicious and the best I have ever eaten.
Ingredients:
- 0,5 kg of chicken fillets
- 20 dag of mushrooms
- red pepper
- onion
- 2 pieces of garlic
- pepper
- salt
- spring onion
- parsley
- 3 eggs
- 0,5 cup of coconut flour
- olive oil or coconut oil
Preparation: