Warzywne kotleciki z kurczaka/ Vegetable chicken chops

ENGLISH VERSION BELOW


Z racji tego, że nie jestem fanką mięsa nie lubię zwykłych kotletów w bombie glutenowej czyli panierce. Tego przepisu nauczyła mnie moja mama. Kiedyś bardzo często robiłyśmy na obiad te kotleciki. Dziś przepis wraca do łask. Są pyszne i rozpływają się w ustach! Nie jadłam lepszych kotlecików. 





Składniki:
- 1/2 kg filetów z kurczaka
- 20 dag pieczarek
- papryka czerwona
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
- pęczek pietruszki
- szczypiorek
- 3 jajka
- pół szklanki mąki kokosowej
- oliwa z oliwek lub olej kokosowy


Przygotowanie:

Pieczarki ścieramy na tarce, paprykę, szczypiorek, cebulę, pietruszkę i kurczaka kroimy (najlepiej w kostkę). Wszystko razem mieszamy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy jajka i mąkę. Energicznie mieszamy aż powstanie masa. Następnie rozgrzewamy oliwę z oliwek lub olej kokosowy i smażymy kotleciki. Ja serwuję je ze świeżym                                                               pomidorem i ryżem. Smacznego!

 ENGLISH VERSION

I'm not meat fan so I don't like ordinary chops. My mum tought me how to do this, we often did this dish when I was young. Now I decided to refresh this recipe.
Chops are delicious and the best I have ever eaten. 



Ingredients:
- 0,5 kg of chicken fillets
- 20 dag of mushrooms
- red pepper
- onion
- 2 pieces of garlic
- pepper
- salt
- spring onion
- parsley
- 3 eggs
- 0,5 cup of coconut flour
- olive oil or coconut oil




Preparation: 

Grate mushrooms, onion, pepper, spring onion, , parsley and chicken dice.
Squeeze garlic and mix ingredients. Season it with pepper and salt, add eggs and flour. Mix until the mixture is thick. Heat olive or coconut oli in the pan and fry chops. I serve it with fresh tomato and rice. Bon appetit! 






Polecany post

Wołowina z makaronem ryżowym/ Beef with rice noodles

ENGLISH VERSION BELOW  Jako że w mojej kuchni ostatnio króluje mięso (tak, Karol nauczył mnie je jeść :D), dziś przedstawię Wam przepis...

Popularne posty