Zupa krem z zielonego groszku/ Creamy green peas soup

ENGLISH VERSION BELOW

W związku z moją chorobą, przepisy będą dodawane z małym opóźnieniem i z mniejszą częstotliwością niż dotychczas.
Dziś podaję przepis na przepyszną zupę z mrożonego zielonego groszku. W sam raz na dzisiejszy ciepły dzień. 

Składniki:

- 400 g mrożonego zielonego groszku
- ząbek czosnku
- pęczek świeżej natki pietruszki
- sól 
- pieprz
- 4 kuleczki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- pęczek szczypiorku
- litr wody
- 200 ml jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
Do garnka wlewamy litr wody i dodajemy zamrożony groszek. Doprawiamy solą i pieprzem oraz liściem laurowym i zielem angielskim. Wrzucamy obrany ząbek czosnku i gotujemy przez około 40 minut, aż groszek będzie miękki. Pietruszkę i szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do zupy. Gotujemy przez kolejne 10 minut, następnie wszystko blendujemy i dodajemy jogurt naturalny. Mieszamy.  Podajemy z małymi grzankami. 
Smacznego!



ENGLISH VERSION

In connection with my illness I can't post new recipes everyday. That's why new recipes
will be posted less often so far. 
Today great recipe for creamy soup with frozen green peas. Awesome for today.


Ingredients:
- 400 grams of frozen green peas
- piece of garlic
- bunch of fresh parsley
- salt
- pepper
- 4 pieces of allspice
- 2 bay leaves
- bunch of spring onion
- liter of water
- 200 ml of natural yogurt

Preparation:
Pour water into the pot, add frozen peas. Season with salt, pepper, bay leaves, allspice and garlic. Simmer for 40 mins until peas are soft. Parsley and spring onion chop and add into the soup. Boil for next 10 mins, blend everything and add natural yogurt. Mix. Serve with small croutons.
Bon appetit!






Polecany post

Wołowina z makaronem ryżowym/ Beef with rice noodles

ENGLISH VERSION BELOW  Jako że w mojej kuchni ostatnio króluje mięso (tak, Karol nauczył mnie je jeść :D), dziś przedstawię Wam przepis...

Popularne posty