Roladki z pieczarkami i szynką parmeńską/ Rolled chicken with mushrooms and parma ham
ENGLISH VERSION BELOW
To danie jest dosyć czasochłonne w przygotowaniu ale naprawdę warte wypróbowania. Po dłuższej przerwie w gotowaniu mam ochotę przygotować coś naprawdę dobrego. No to zaczynamy...
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 200 g świeżych pieczarek
- 50 g żółtej mozzarelli
- koperek
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- oliwa z oliwek
- olej rzepakowy (GO!Bio)
- sól morska
- pieprz
- przyprawa do kurczaka
- rozmaryn
- bazylia
Przygotowanie:
Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy wzdłuż na 4 równe części. Każdą z nich delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, 1 łyżką oliwy z oliwek oraz 2 łyżkami oleju rzepakowego. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Pieczarki drobno kroimy, podsmażamy z niewielką ilością pieprzu na 1 łyżce oleju rzepakowego. Na przygotowanych filetach z kurczaka rozkładamy kolejno: mozzarella, posiekany koperek, pieczarki. Zawijamy w cieniutką szynkę parmeńską. Wszystko skraplamy niewielką ilością oliwy z oliwek, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą morską, bazylią i rozmarynem. Odstawiamy do lodówki na kolejną godzinę. Ja w tym czasie przygotowuję dodatki. W tym przypadku są to ćwiartki młodych ziemniaków oraz lekka sałatka. Ziemniaki dokładnie myję i kroję na 4 małe kawałki. Posypuję pieprzem, solą i odrobiną suszonego koperku, dodaję łyżeczkę oleju rzepakowego (najlepiej w tym przypadku sprawdza się olej BIO) Przygotowane już roladki oraz ziemniaki pieczemy w 190' przez około 45 minut. Do tego dania idealna będzie prosta sałatka z pomidorów, świeżego ogórka i sałaty lodowej.
Smacznego :)
It's a bit time-consuming but worth to prepare dish. After a long break from
cooking I really fancy to eat something delicious. So lets cook!
Ingredients:
- 500 grams of fresh chicken breast
- 200 grams of mushrooms
- 50 grams of mozzarella cheese
- dill
- 4 slices of parma ham
- olive oil
- canola oil (GO!Bio)
- sea salt
- pepper
- ready chicken spice
- basil
- rosemary
Preparation:
Chicken wash and dry, cut along into 4 pieces. Pound each, season with chicken
spice, one spoon of olive oil and two spoons canola oil. Let it be in the fridge for
3 hours at least. Mushrooms chop into small pieces, fry them into small amount canola oil, season with pepper. Now you can put ingredients on chicken breasts: mozzarella, chopped dill and mushrooms. Roll it into parma ham, season with basil, rosemary, pepper and sea salt. Put into the fridge for another hour. In mean time I prepare additions. In my opinion the best are potatoes simple salad with lettuce, fresh cucumber and tomatoes. Wash potatoes and cut into 4 pieces, add pepper, salt, dill and canola oil. Now you can bake meat and potatoes together in 190 degrees for 45 mins.
Bon appetit!