Wołowina z makaronem ryżowym/ Beef with rice noodles

ENGLISH VERSION BELOW 

Jako że w mojej kuchni ostatnio króluje mięso (tak, Karol nauczył mnie je jeść :D), dziś przedstawię Wam przepis na pyszną wołowinę. Szybkie w przygotowaniu jednak proces gotowania trwa dosyć długo. Myślę że na niedzielny obiad zamiast schabowych to danie będzie idealne i zaskoczycie nim swoje rodziny i znajomych. 




Składniki:
- 500 g wołowiny (najlepiej pokrojonej np. na gulasz)
- 200 g makaronu ryżowego
- paczka mrożonych warzyw (możecie wybrać swoje ulubione, ja wybrałam letnią mieszankę z kukurydzą, cukinią i marchewką)
- 5 pieczarek
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 l przegotowanej wody
- sól
- pieprz
- chilli
- kurkuma
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek



                    Przygotowanie:
Jeżeli mamy pokrojoną wołowinę smażymy ją na oliwie z oliwek z niewielkim dodatkiem pieprzu i chilli przez 20 minut. Dodajemy pokrojoną cebulę, pieczarki i czosnek, może być przeciśnięty przez praskę, pokrojony, lub ząbek w całości, to już zależy od Waszych upodobań. Smażymy przed kolejne 20 minut. Dolewamy szklankę wody i wrzucamy mrożone warzywa. Kiedy woda wyparuje dolewamy kolejną szklankę. I tak w kółko aż mięso będzie idealnie miękkie, a nie gumowate. Na sam koniec solimy, dodajemy niewielką ilość kurkumy oraz posiekaną natkę pietruszki. Makaron ryżowy gotujemy bez dodatku soli. Gotowe! Smacznego :) 

PS: Zdjęcia robił K. muszę o tym wspomnieć bo są genialne, a on bardzo się stresował.. dziękuję misiu :)


ENGLISH VERSION

As You can see I eat more meat because of my boyfriend, who love it. Today I have easy recipe for beef. It's easy and fast in preparation but cooking process is time-absorbing. I think that it's perfect dish for sunday dinner, you'll absoulutelly surprise your family and friends.




Ingredients:
- 500 grams of beef (best if it is diced)
- 200 grams of rice noodles
- pack of mixed frozen vegetables 
- 5 mushrooms
- onion
- 4 pieces of garlic
- 1 l of boiled water
- salt
- pepper
- chilli
- turmeric
- parsley
- olive oil


Preparation: 
If you have diced beef, you can fry it with olive oil, and small amount of pepper and chilli for 20 mins. Add diced onion, mushrooms and garlic, it can be squeezed, diced or just in one big piece, it depends on you. Fry for next 20 mins. Pour a glass of water and add frozen vegetables. When water is evaporated add another glass of water. And do it untill beef is soft. At the end add cutted parsley, small amount of turmeric and a pinch of salt. Noodles cook without salt. Ready! Bon appetit!


PS: K took pics, I have to mention about it, he was nervous about them but they're really good. Thank U babe :)

Polecany post

Wołowina z makaronem ryżowym/ Beef with rice noodles

ENGLISH VERSION BELOW  Jako że w mojej kuchni ostatnio króluje mięso (tak, Karol nauczył mnie je jeść :D), dziś przedstawię Wam przepis...

Popularne posty