Risotto z grzybami i kurczakiem/ Chicken and mushrooms risotto
ENGLISH VERSION BELOW
Tak jak obiecałam mam dla Was nowy przepis :) Po tym ciężkim tygodniu i mojej diecie od Maczfit (KTÓRĄ BARDZO WAM POLECAM), postanowiliśmy przygotować jedno z ulubionych dań Karola, który uwielbia kurczaka i
ryż. Od paru tygodni prosił mnie o przyrządzenie risotto. W końcu się udało. Chociaż to bardzo czasochłonne danie to ugotowałam je z przyjemnością. Będzie ono idealne na domowe przyjęcie albo na romantyczną kolację
we dwoje, oczywiście przy świecach i winie :)
Składniki:
- litr bulionu
- ryż do risotto
- marynowane lub świeże kurki
- 10 pieczarek
- 500 g filetów z kurczaka
- 200 ml białego wytrawnego wina
- pietruszka
- parmezan (do posypania, około jednej łyżeczki)
- pieprz
- sól
- 2 ząbki czosnku
- pół cebuli
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy i kroimy wzdłuż, kurki odsączamy jeżeli są marynowane, jeżeli używamy świeżych dokładnie czyścimy, nie kroimy. Cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.Kurczaka kroimy w niedużą kosteczkę, smażymy z niewielkim dodatkiem soli i pieprzu, po około 5-6 minutach smażenia, dodajemy przygotowane grzyby, cebulę oraz czosnek. Smażymy około 10 minut, potem dusimy kolejne 20.Następnie dodajemy ryż (ja użyłam 2 torebek), smażymy wszystko 7 minut. Zalewamy winem i dusimy około 20 minut po czym dodajemy 1/3 przygotowanego wcześniej bulionu. Często mieszamy. Kiedy bulion wyparuje dolewamy kolejną jego porcję. Tak wiem, to dosyć czasochłonne ale naprawdę warto. Kiedy ryż już zmięknie, dodajemy posiekaną pietruszkę. Mieszamy i dusimy około 20 minut. Danie gotowe. Po nałożeniu dania na talerze posypujemy niewielką ilością parmezanu.
Smacznego <3
ENGLISH VERSION
As I've promissed, I have new recipe for you :) After this long and exhausting week, and my restricted diet from Maczfit (I REALLY RECCOMEND THIS DIET), we decided to cook one from Karl's favourite dishes, he loves chicken and rice. He wanted me to cook this from few weeks, but I finally got some time to make this. It's perfect for little party with friends or just romantic date with candles and wine :)
Ingredients:
- 1l broth
- risotto rice
- chanterelles (150 grams)
- champignon (10)
- 500 grams of chicken
- 200 ml of dry white wine
- parsley
- parmesan cheese (to sprinkle, aprox. one teaspoon)
- pepper
- salt
- 2 pieces of garlic
- half of onion
- oil
Preparation:
Champignons peel and cut, chanterelles wash gently, don't cut them. Onion cut into small pieces, garlic squeeze. Dice chicken into medium pieces. Fry it with little amount of salt and pepper, after 5-6 mins add prepared mushrooms, onion and garlic. Fry it all for 10 mins, simmer for next 20 mins. Then add rice (I used 2 bags of risotto rice), fry for 7 mins. After add wine, simmer 20 mins and then pour 1/3 of broth. Mix it often. When broth evaporate pour more of it. I know it needs much time, but it is worth. When rice is soft, add cutted parsley. Mix it and simmer for last 20 mins. Dish is ready. When you put it on the plate, sprinkle it with parmesan cheese. Bon appetit <3