Zupa meksykańska/ Mexican soup

ENGLISH VERSION BELOW

Tym razem dosyć długo zbierałam się do napisania przepisu.. Znowu dużo się dzieje. Ale jak zwykle pomógł mi mój niezawodny chłopak "no to ja coś ugotuję" :) Pamiętam jeszcze czas kiedy mówił mi, że nie lubi zup, a zrobił zupę wprost genialną, chociaż wydawało się, że mi nie posmakuje. Zupa wręcz idealna na chłodne, jesienne dni, bo naprawdę potrafi rozgrzać. No to co? Gotujemy? 



Składniki:
- mała puszka kukurydzy
- mała puszka fasoli czerwonej
- mała puszka groszku zielonego
- 1 cebula
- 200 g fasolki szparagowej 
- 10 sztuk małych kolb kukurydzy
- nieduża marchewka
- mała czerwona papryka
- 0,5kg mięsa mielonego (my użyliśmy mięsa z indyka, ale każde inne również będzie w porządku)
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 500 ml wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- chilli w proszku
- słodka papryka
- pieprz
- sól
- bagietka/ grzanki tostowe (opcjonalnie)
- natka pietruszki

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy mięso. Następnie przyprawiamy pieprzem, chilli, solą i słodką papryką, dusimy przez około 15 minut pod przykryciem. Na wolnym ogniu gotujemy wodę z dodatkiem wszystkich warzyw wymienionych w składnikach. Kiedy mięso jest już gotowe, wrzucamy je do gotujących się warzyw, dolewamy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze przez 30 minut, często mieszając. Po wymieszaniu można ewentualnie doprawić zupę wg. uznania. Do dekoracji użyliśmy natki pietruszki, a walory smakowe zupy wzbogacą tosty maślane lub zwykła pszenna bagietka. Smacznego! 


ENGLISH VERSION

This time I really don't have time to post some recipe here.. Lots of work and many things to do at home didn't help me. But my boyfriend told "so I will cook something" and he cooked... MEXICAN SOUP. I remember when he told me that he doesn't like soups, but prepared delicious own soup. It's prefect for autumn, cold days, because it really can warm you up. So? Can we cook? 


Ingrdients:
- small can of sweet corn
- small can of red beans
- small can of green peas
- 1 onion
- 10 pieces of small sweet corns
- medium carrot
- small red pepper
- 0,5 kg of minced meat (we used turkey meat, but any other will be great)
- 250 ml of tomato sauce
- 500 ml of water
- 3 spoons of olive oil
- powdered chilli
- sweet pepper
- pepper
- salt
- toasts or baguette (optionally)
- parsley 

Preparation:
On medium frying pan heat olive oil and fry meat. Season it with pepper, chilli, sweet pepper and salt, simmer for 15 mins. Boil water with all vegetables, when meat is ready add it into a pan with vegetables, pour tomato sauce and boil for another 30 mins, mix it often. If it's needed season it with chilli or salt. As a decoration you can use parsley, we ate it with baguette as addition. Bon appetite! 

Polecany post

Wołowina z makaronem ryżowym/ Beef with rice noodles

ENGLISH VERSION BELOW  Jako że w mojej kuchni ostatnio króluje mięso (tak, Karol nauczył mnie je jeść :D), dziś przedstawię Wam przepis...

Popularne posty