Faszerowana papryka/ Stuffed red pepper

ENGLISH VERSION BELOW

Moja mama przygotowywała to danie zawsze na specjalne okazje. Nie wymaga czasu, ani specjalnych umiejętności kulinarnych, a przy okazji to była moja ulubiona potrawa za dzieciaka. Uwielbiałam pomagać mamci przy przygotowaniu tej kulinarnej wariacji. Ostatnio odwiedzili nas znajomi, ale nie miałam czasu aby ugotować coś spektakularnego więc pomyślałam, że będzie to idealne danie na nasze małe przyjęcie. 
Mamo.. tym razem to przepis dla Ciebie i Twój. Dziękuję, że nauczyłaś mnie gotować, gdyby nie Ty nie byłoby mnie tutaj. No to....GOTUJEMY!



Składniki(na 4 porcje):
- 4 średniej wielkości czerwone papryki
- 400g mielonej wołowiny
- torebka ryżu
- szklanka przecieru pomidorowego 
- sól
- chili
- słodka papryka
- 4 ząbki czosnku
- cebula
- groszek konserwowy
- kukurydza konserwowa 
- tarty ser (mimolett, gouda, mozarella)
- 8 listków świeżej bazylii
- 8 listków świeżej mięty

Przygotowanie:
Papryki dokładnie myjemy, kroimy na połówki i wyjmujemy z nich wszystkie pestki. W misce mieszamy mięso, zioła, przyprawy, przecier pomidorowy, kukurydzę, groszek oraz ugotowany ryż. Czosnek przeciskamy przez praskę, a cebulę drobniutko kroimy, dodajemy do farszu. Papryki stawiamy na blasze i faszerujemy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy przez około 50 minut, następnie zdejmujemy "kapelusze" papryk i posypujemy serem. Zostawiamy papryki w piekarniku na kolejne 10 minut, po czym przykrywamy je z powrotem. No i gotowe. Jako dodatek polecam sałatkę z pomidorów koktajlowych, świeżego szpinaku oraz sosu cytrynowego. Smacznego!



ENGLISH VERSION

My mum cooked it for special occasions. It was my favorite dish as a child. You don’t have to have time or special abilities to prepare this. We had our 1st guests at our new flat, but I didn’t have much time to cook something spectacular, so I decided to make stuffed red peppers. Mum… this time it’s yours and for You recipe. Thank U that U taught me cooking. If not U, I wouldn’t be here. So… let’s cook. 


Ingredients(for 4 portions):
- 4 medium red peppers 
- 400 grams of minced meat  
- bag of rice 
- glass of tomato sauce 
- salt 
- chili 
- sweet pepper
- 4 pieces of garlic 
- canned peas 
- canned corn 
- onion
- grated cheese 
- 8 leaves of fresh basil 
- 8 leaves of fresh mint

Preparation:
Peppers wash gently, cut into half remove seeds. In a bowl mix meat, spices, tomato sauce, corn, boiled rice, peas, mint and basil. Add carved onion and garlic. Now U can stuff peppers. Oven heat to 200 degrees and bake for 50 mins. When they’re ready sprinkle them with cheese, and leave for 10 mins in the oven. I’ve served it with light spinach, tomato and lemon sauce salad. Bon appetite!





Polecany post

Wołowina z makaronem ryżowym/ Beef with rice noodles

ENGLISH VERSION BELOW  Jako że w mojej kuchni ostatnio króluje mięso (tak, Karol nauczył mnie je jeść :D), dziś przedstawię Wam przepis...

Popularne posty