Zupa pomidorowa/ Tomato soup

ENGLISH VERSION BELOW

Tym razem coś bardzo tradycyjnego. Przepis należy do Kasi, która stwierdziła że ja specjalizuję się w wyszukanych potrawach, a ona zawsze chętnie posłuży mi radą przy tradycyjnych daniach, które zna każdy. Nadal pamiętam jak pomagałaś mi gotować żurek (i to przez telefon). Kasiu, dziękuję za przepis, jak sama stwierdziłaś zupa przepyszna. Swoją drogą to naprawdę moja pierwsza zupa pomidorowa. Wiem, niby nic specjalnego ale tradycja i prostota broni się sama. Dlatego też jeżeli robisz pierzynkę z kapusty pekińskiej :D to warto też znać przepis na (nie)zwykłą pomidorową. Zapraszamy!  




Składaniki:
- koncentrat pomidorowy
- dwa małe udka z kurczaka
- dwie małe marchewki
- połowa selera
- 2 małe korzenie pietruszki
- ulubiony makaron
- nać pietruszki
- pieprz
- sól 
- 3 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- (opcjonalnie) śmietana
- (opcjonalnie) przecier pomidorowy lub passata

Przygotowanie:
Zaczynamy od ugotowania rosołu. Do garnka wrzucamy obrany seler, marchewki oraz pietruszki, dodajemy mięso, sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, wystarczy jeden słoiczek ale jeżeli wolisz naprawdę intensywną zupę pomidorową to polecam dodać jeszcze 300 ml przecieru pomidorowego lub passaty, która zagęści zupę. Gotujemy jeszcze przez pół godziny. W tym czasie możemy zacząć gotować wybrany przez siebie makaron. Jadłam pomidorową nawet z penne więc wiem, że kombinacji jest naprawdę dużo. Do dekoracji używamy posiekanej natki pietruszki. Jeżeli lubicie możecie dodać łyżeczkę śmietany, ja w związku z moją nietolerancją laktozy niestety nie mogę.. Smacznego! 


ENGLISH VERSION

This time I made something traditional. Recipe belongs to Kasia my best friend here, she told me that I'm specialist in sophisticated dishes and she always can help me in cooking traditional and easy dishes. I still remember when U was helping me in cooking Żurek on the phone. Dasia, thank U for recipe. I know it's nothing special but tradition and simplicity defends itself. So if U cook difficult to make dishes U have to know recipe for tomato soup. Welcome!


Ingredients:
- tomato concentrate
- two small chicken legs
- two small carrots
- half celery
- 2 small parsley roots
- favorite pasta
- pepper
- salt
- 3 bay leaves
- 4 pieces of allspice
- (optionally) sour cream
- (optionally) tomato sauce

Preparation:
You have to cook chicken soup at first. Add chicken, vegetables and all spices into a pot. Cook it for 2 hours gently. Add concentrate and sauce if U need, tomato sauce make it creamy. Cook for next 30 mins. Now you can boil water for pasta. I choose traditional pasta, but I ate tomato soup even with penne, so U can decide here. As a decoration you can use cutted fresh parsley and sour cream. So... Bon appetite! 

Polecany post

Wołowina z makaronem ryżowym/ Beef with rice noodles

ENGLISH VERSION BELOW  Jako że w mojej kuchni ostatnio króluje mięso (tak, Karol nauczył mnie je jeść :D), dziś przedstawię Wam przepis...

Popularne posty