Angielskie paróweczki i fasolki/ English sausage and bean
ENGLISH VERSION BELOW
Skoro zaczęłam już publikowanie przepisów moich bliskich, to ten przepis także musi się tu pojawić. To przepis mojej starszej siostry. Już przy pierwszym kęsie pokochałam tą szybką przekąskę. Bardzo dobrze doprawione i szybkie w przygotowaniu. Jedzieeeeemy!
Paulina - to dla Ciebie..
Składniki:
- dwie puszki białej konserwowej fasolki
- 5 parówek
- cebula
- passata pomidorowa/ koncentrat/ przecier pomidorowy/ pomidory w puszce
- 3 ząbki czosnku
- szklanka wody
- sól
- chilli w proszku
- świeża mięta
- świeża bazylia
- łyżeczka majeranku
- nać pietruszki
- łyżka oleju lub oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Parówki oraz cebulę kroimy, tak jak lubimy (ups, chyba jakiś rym :D) Smażymy na niewielkiej ilości oleju lub oliwy z oliwek, dodajemy fasolki bez zalewy i smażymy około 10 minut. Bazylię oraz miętę drobno kroimy, następnie dodajemy na patelnię. Teraz wlewamy passatę pomidorową lub inny wybrany przez siebie bazowy sos i wodę, przyprawiamy majerankiem i chilli, dusimy około 35 minut, często mieszając. Do powstałego sosu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, solimy. Potrawę podajemy ze zwykłym chlebem lub w naszym przypadku z pitą. Do dekoracji używamy pietruszki, która wzbogaci smak dania. Smacznego!
ENGLISH VERSION
I’ve started to post my friends’ recipes, so next recipe belongs to my older sis Paula. When she made it 1st time I loved it! It’s easy to made and really well seasoned. So let’s go!
Paula this one is for U babe..
Ingredients:
two cans of white beans
5 sausages
onion
tomato sauce
3pieces of garlic
cup of water
salt
powdered chill
fresh mint
fresh basil
teaspoon of marjoram
parsley
spoon of olive oil
Preparation:
Sausages and onion chop. Fry it on little amount of oil, add beans without liquor and fry it for 10 mins. Basil and mint cut, add into frying pan. Pour tomato sauce, season with marjoram and chilli, add water and simmer for 35 mins. Mix it often. Add salt and cut garlic. Serve with bite bread or traditional bread. As a decoration you can use parsley. Bon appetite!