Farfalle z kurczakiem i warzywami/ Vegetable and chicken farfalle pasta

ENGLISH VERSION BELOW 

Dziś przepis super szybki i super smaczny. Idealne połączenie szpinaku, cukinii i kurczaka. Może nie wyglada pięknie ale smak to wynagradza. Gotujemy!



Składniki: 
- 0,5kg fileta z kurczaka
- makaron Farfalle z sepią
- 250g mini pieczarek
- 100g świeżego szpinaku baby
- 2 małe cukinie 
- pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula
- 6 łyżek śmietany
- 250ml wody
- olej kujawski papryka ostra, bazylia, pomidor do smażenia
- sól 
- pieprz 
- 2 łyżeczki suszonej mięty
- mozarella w plastrach 



Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy szpinak z dodatkiem soli, pieprzu oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, smażymy około 20 minut, przykrywamy pokrywką. W tym czasie obieramy i kroimy na ćwiartki pieczarki, cukinię i cebulę kroimy w plastry. Dodajemy na patelnię i dusimy około 30 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. W misce mieszamy śmietanę, wodę i posiekaną natkę pietruszki, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz miętą. Wlewamy na patelnię, dusimy aż zgęstnieje. W tym czasie możemy ugotować makaron, oczywiście każdy makaron farfalle oraz penne będzie idealny, ale ja użyłam tego z sepią. Przystrajamy pokrojonym plastrem mozzarelli, możemy jeszcze posypać natką pietruszki. Smacznego! 



ENGLISH VERSION 

Today recipe for super fast and delicious farfalle pasta. Great connection of chicken, zucchini and spinach. Maybe it doesn’t look perfect but the taste rewards it. Lets cook! 


Ingredients:
- 0,5kg of chicken breast 
- Farfalle pasta with ink 
- 250 grams of mini champignos 
- 100 grams of fresh baby spinach 
- 2 small zucchinis
- a bunch of fresh parsley
- 2 pieces of garlic
- small onion
- 6 spoons of cream
- 6 spoons of water
- oil for frying
- salt
- pepper
- 2 teaspoons of dried mint 
- mozzarella cheese in slices


Preparation: 
Fry spinach with squeezed garlic, pepper and salt. Add chopped chicken. Simmer for 20 mins. Cut zucchinis, champignos, onion and add them into a frying pan. Fry for 30 mins untill vegetables are soft. In a small bowl mix cream, water and mint. If it is needed season with salt and pepper. Pour into chicken and vegetables, simmer. Now you can cook pasta. When everything is ready you can decorate it with a slice of mozzarella cheese and parsley. 
Bon apettit! 



Polecany post

Wołowina z makaronem ryżowym/ Beef with rice noodles

ENGLISH VERSION BELOW  Jako że w mojej kuchni ostatnio króluje mięso (tak, Karol nauczył mnie je jeść :D), dziś przedstawię Wam przepis...

Popularne posty