­
Makaron z chorizo i szparagami/ Chorizo and asparagus pasta - Agatowe Food Love

Makaron z chorizo i szparagami/ Chorizo and asparagus pasta

ENGLISH VERSION BELOW 

Po (kolejnej...) dłuższej przerwie chciałam przyrządzić coś spektakularnego no ale.. wyszło jak wyszło. Obiecuję, że do końca tygodnia wlecą tu jeszcze przynajmniej dwa przepisy (wiem, że niektórzy czekają, bo pisaliście nawet na instagramie :O) Jak widzicie trochę czasu tutaj jednak spędziłam, mam nadzieję że podoba się Wam nowy wygląd bloga (napracowałam się ufff...) Tak więc dziś przepis tak naprawdę z resztek w lodówce, bo wszystko możecie zastąpić czymś bardziej hmm.. 'pospolitym' chorizo - kiełbasą, a szparagi - możecie po prostu z nich zrezygnować. Jednak radzę Wam zrobić to tak jak ja, bo nieoczekiwanie wyszło naprawdę pyszne i bardzo zdrowe. Gooootujemy! 

Składniki:

- 4 kiełbaski chorizo
- 6 pieczarek
- 1 cebula
- 8 zielonych szparagów 
- 8 pomidorków cherry
- 2 ząbki czosnku
- szklanka przecieru pomidorowego
- makaron penne
- ser mimolette tarty (opcjonalnie)
- sól
- słodka papryka
- chilli
- zioła prowansalskie
- 3 łyżki oliwy z oliwek 


Przygotowanie: 

Kiełbaski, cebulę, pieczarki oraz pomidorki kroimy. Odcinamy około 4 cm łodyg szparagów, kroimy je w kształt makarony penne. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Przygotowane składniki wrzucamy na patelnię, przyprawiamy. Smażymy przez około 20 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, dusimy przez kolejne 20 minut. W tym czasie możemy ugotować makaron. Opcjonalnie można posypać gotowe danie startym serem mimolette. Smacznego :)


ENGLISH VERSION

After (another…) long break I wanted to cook something special but… it is what it is. I promise to post at least two different recipes till the end of the week. (I know that many of you wait for it, some of them text me even on instagram :O) As  U can see I spent here many hours to change blog, I hope that U like new appearance. So today recipe from everything I had in the fridge. Everything which is contained here U can replace if U want, but it’s more delicious than I thought at the beginning. So.. let’s COOK! 



Ingredients:

- 4 chorizo sausages
- 6 mushrooms
- 1 onion
- 8 green asparagus
- 8 cherry tomatos 
- 2 pieces of garlic
- cup of tomato sauce
- penne pasta
- salt
- sweet pepper
- chilli pepper
- herbs of Provence
- 3 spoons of police oil


Preparation:
Sausages, onion, mushrooms and tomatoes chop. Cut 4 cm of asparagus’ stalks, then cut asparagus as penne shape. Garlic squeeze.  On the frying pan warm olive, put there prepared ingredients, season with chilli, salt, pepper and herbs. Fry for 20 mins, after this time add tomato sauce and simmer for another 20 mins. Now U can prepare penne pasta. When everything is ready as a topping U can use mimolette cheese. Bon appetite! 






Polecany post

Wołowina z makaronem ryżowym/ Beef with rice noodles

ENGLISH VERSION BELOW  Jako że w mojej kuchni ostatnio króluje mięso (tak, Karol nauczył mnie je jeść :D), dziś przedstawię Wam przepis...

Popularne posty