Ryba z warzywami (po grecku) / Fish with vegetables
ENGLISH VERSION BELOW
Wiem, że to przepis typowo świąteczny.. ale z racji natłoku obowiązków w czasie Świąt, nie zdążyłam go dodać. Ale ryba jak ryba, smaczna zawsze. Ta wyszła znakomita, pomimo tego że najlepszą rybę z warzywami robi moja siostra Marta. A to wszystko przez znakomitą jakość warzyw, które kupiłam na warszawskim bazarku przy Hali Wola. W budce nr. 31 mają naprawdę bardzo dobre warzywa i owoce, i najlepszą kapustę kiszoną jaką jadłam, także serdecznie zapraszam Was do odwiedzenia tego miejsca na mapie Warszawy ,przy okazji zakupów spożywczych. Sami wiecie jak ważne są dobre produkty w kuchni. Choć danie jest nieco pracochłonne, i najlepiej przygotować je z dwudniowym wyprzedzeniem, to naprawdę polecam na kolację (chociażby przy świecach). Jedziemy!
Składniki (na około 4 porcje):
- świeży filet rybny (np. mintaj,sola, panga)
- 2 duże marchewki
- 1 mały seler
- 2 średnie pietruszki
- 1 duża cebula
- puszka pomidorów
- 3 liście laurowe
- 3 kuleczki ziela angielskiego
- chilli
- kurkuma
- sól
- pieprz
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- natka pietruszki do przystrojenia
- 3 szklanki wody
Przygotowanie:
Tak jak wspomniałam nieco pracochłonne... Wszystkie warzywa ścieramy na tarce (na dużych oczkach), ewentualnie można je pokroić na mniejsze kawałki i użyć blendera. Przygotowane warzywa smażymy, z dodatkiem wymienionych w składnikach przypraw, na oliwie z oliwek. Po około 10 minutach smażenia dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz puszkę pomidorów - dusimy 20 minut, wlewamy wodę. Dusimy około 40 minut, jeżeli istnieje taka potrzeba dolewamy wody i czekamy aż całkowicie odparuje. Rybę lekko solimy i smażymy. Ja nie lubię ryby w panierce ale jeżeli Wy takową preferujecie możecie ją zapanierować. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę warzywnego farszu, rybę, przykrywamy pozostałym farszem. Rybę pieczemy w 220' przez pół godziny. Rybę dekorujemy pokrojoną, świeżą natką pietruszki. Można ją podawać na zimno i na ciepło. Smacznego!
ENGLISH VERSION
In Poland it is typical Christmas dish, but I didn't have time to post this recipe, but in my opinion fish is always delicious. You can try this recipe at your home and decide if You like fish this way. It's time absorbing but really worth to make. You have to remember that this dish needs time, so it's good to cook this with 2 days overtaking. So let's start!
Ingredients:
- fresh white fish
- 2 big carrots
- 1 small celery
- 2 medium parsleys
- 1 big onion
- can of tomatoes
- 3 bay leaves
- 3 pieces of allspice
- chilli
- turmeric
- salt
- pepper
- 3 spoons of olive oil
- fresh green parsley to decorate
- 3 cups of water
Preparation:
As I mentioned it's little bit time absorbing - you have to grate all vegetables, you can cut them into smaller pieces and blend if you don't have time. Prepared vegetables season ,with all the spices mentioned in ingredients, for 10 mins. After this add tomatoes, allspice and bay leaves - fry another 20 mins, then pour water and simmer for 40 mins. If it's needed add some water and wait until it evaporate. Salt fish then fry it, if you need you can dip them in batter. In the heat-resistant dish put fried vegetables, fish and left vegetables. Put it in the oven heated to 220' for 30 mins. Decorate it with fresh parsley. Ready! You can serve it cold and warm, it depends on you. Bon appetite!