Tatar ze śledzia / Herring tartare

ENGLISH VERSION BELOW


Dziś przystawka ale jak zrobicie trochę więcej to świetnie sprawdzi się w roli kolacji. Danie mało spektakularne i praktycznie bez gotowania, za to smak genialny. Idealne połączenie składników, szybkie w przygotowaniu - na pewno zaskoczyło znajomych na domowej posiadówce. No to... KROIMY!  







Składniki:
- filety ze śledzia
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- pieczarki lub kurki marynowane
- 2 ogórki kiszone
- 1 duże jabłko
- sok z jednej cytryny
- pieprz cytrynowy
- sól


Przygotowanie:

Filety ze śledzia należy zamarynować w soku z cytryny, pieprzu cytrynowym oraz pokrojonym na małe kawałki jabłku i pokrojonej cebuli - najlepiej przygotować śledzia trzy dni przed.
Ugotowane na twardo jajka, filety oraz ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę. Na środku talerza układamy przygotowanego śledzia - wokół niego kładziemy: jajko, ogórki, marynowane grzyby, cebulę z marynaty. Solimy i pieprzymy wszystko do smaku, podajemy z pszennym pieczywem. Czyż nie proste? Smacznego :)



ENGLISH VERSION


This is appetizer but You can make it as a supper or one of party dishes. You don’t need much time to make this and it’s really delicious! Soo let’s... CUT!


Ingredients:
- herring filets
- 1 big onion 
- 2 eggs
- pickled mushrooms 
- 2 pickled cucumbers 
- 1 big apple
- lemon juice
- lemon pepper
- salt 
Preparation:
Herring it’s better if You prepare it three days before eating. 
Filets put in marinade with lemon juice, pepper, cutted apple and onion.
Cut filets, boiled eggs, cucumbers into small pieces. On the middle of the plate put herring, then sorround it - cutted eggs, pickled cucumbers, onion from marinade and mushrooms. Add a little salt and pepper on it, isnt it easy?  Serve with white bread. Bon appetit! 

Polecany post

Wołowina z makaronem ryżowym/ Beef with rice noodles

ENGLISH VERSION BELOW  Jako że w mojej kuchni ostatnio króluje mięso (tak, Karol nauczył mnie je jeść :D), dziś przedstawię Wam przepis...

Popularne posty