Żurek/ National Polish Easter Soup

ENGLISH VERSION BELOW

Kochani mimo czasów, w których przyszło nam żyć ŻUREK MUSI BYĆ! Dziś nie będę się zbytnio rozpisywać, bo jestem bardzo zmęczona porządkami i gotowaniem od rana... Muszę przygotować wszystkie potrawy sama (no dobra K mi trochę pomaga :D) , bo w tym roku nie mogłam pojechać do mojego rodzinnego domu na Święta Wielkiej Nocy. 
Chciałabym Wam życzyć dużo zdrowia, bo tego nie kupimy za żadne pieniądze, spokoju ducha oraz czasu spędzonego w ciszy i na przemyśleniach.  Rozmawiajcie ze swoimi bliskimi, przyjaciółmi chociażby na FaceTime, to bardzo pomaga. 
Dziękuję, że jesteście tutaj ze mną, to bardzo budujące i wiem że czekacie na ten przepis. 
No to gotujemy!


(Jeżeli ugotujemy Żurek dziś, to jutro będzie przepyszny)
(Każdy gotuje inaczej, jedni dodają śmietanę, inni ziemniaki, a ja gotuję tak....)



Składniki: 
- 1 duża cebula
- 100 g pokrojonego w kostkę boczku
- 2 laski kiełbasy (toruńska, wędzona, podwawelska)
- biała kiełbasa (opcjonalnie, chociaż ja nie dodaję, bo po prostu jej nie lubimy) 
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- sól
- pieprz
- 3 liście laurowe
- 3 kuleczki ziela angielskiego
- 1 łyżka stołowa chrzanu
- 5 jajek
- 4 pieczarki lub garść suszonych grzybów (opcjonalnie)
- 500 ml zakwasu żytniego do żurku (ewentualnie 2 opakowania żurku w proszku)
- 1,5l wody
- 2 łyżki oleju

Przygotowanie:
Kiełbasę oraz cebulę kroimy wg. uznania, czosnek przeciskamy przez praskę. (Jeżeli dodajemy pieczarki to obieramy je i kroimy na cienkie plasterki). 
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone składniki oraz boczek (ja kupiłam pokrojony w kostkę). Dodajemy sól, pieprz do smaku oraz łyżkę majeranku, smażymy aż cebula będzie miękka. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy zawartość patelni, liście laurowe, ziele angielskie i chrzan (jeżeli dodajemy suszone grzyby to właśnie teraz), gotujemy wywar około 40-45 minut. Po tym czasie możemy wlać zakwas lub sporządzić mieszankę z żurku w torebce. Gotujemy kolejne 40 minut. 

Jajka gotujemy na twardo. Każdy serwuje żurek inaczej ale ja najczęściej kroję jajka na mniejsze części np. ćwiartki i wrzucam bezpośrednio do garnka pod koniec gotowania. Na koniec przyprawiamy żurek do smaku ulubionymi przyprawami oraz majerankiem. Zupa smakuje najlepiej podana w specjalnym, chrupiącym chlebku do żurku. 

Jeszcze raz WESOŁYCH ŚWIĄT i SMACZNEGO <3



ENGLISH VERSION

My dears, despite the time we live for now this soup just has to be cooked in Poland for Easter breakfast. It’s Polish national and most popular soup cooked for Easter. Everyone cooks it different but it’s always delicious, so YOU JUST HAVE TO TASTE THIS. 
I want to wish You Happy Easter, for me it’s hard and sad time because of COViD-19 I can’t go to see my family and celebrate with them… but… I wish You a lot of love in this time, patience, and health because we can’t buy it for any money. 
Share this special time with your families and friends even on FaceTime, it really helps. Thank You for being here with me. 
So let’s do this!


Ingredients:
1 big onion
100 grams of bacon
2 pieces of sausage
4 pieces of garlic
2 spoons of marjoram
salt
pepper
3 bay leaves
3 pieces of allspice
1 spoon of horseradish
5 eggs
4 champignos
500 ml of rye leaven or żurek in powder (it will be difficult to buy this..)
1,5l of water
2 spoons of oil


Preparation:
Sausage, onion, champignos cut, garlic squeeze. Heat oil on the frying pan, then fry prepared ingredients. Season with salt, pepper and marjoram. When onion is soft, pour water in the pot and add ingredients from frying pan, bay leaves, allspice and horseradish. Cook for 40-45 mins, then add rye leaven and season if it is needed. Simmer for next 40 mins. 

Boil eggs - it should hard-boiled egg. Cut into four and add into the pot. 

It’s tastes the best with bread and the day after cooking. 
One more time, HAPPY EASTER AND ENJOY YOUR MEAL <3




Polecany post

Wołowina z makaronem ryżowym/ Beef with rice noodles

ENGLISH VERSION BELOW  Jako że w mojej kuchni ostatnio króluje mięso (tak, Karol nauczył mnie je jeść :D), dziś przedstawię Wam przepis...

Popularne posty