Drobiowe kotleciki na patykach/ Rolled chicken chops

ENGLISH VERSION BELOW

Pewnie pomyślicie- ZNOWU MIĘSO.. ale te roladkowe kotlety to absolutny HIT!
Myślę, że nawet dzieci je pokochają. Fajne połączenie mięsa i warzyw.




Składniki:
- filety z kurczaka
- papryka czerwona
- pieczarki marynowane
- suszone pomidory
- ser w kostce (cheddar) 
- pieprz
- sól 
- słodka papryka
- chilli
- ząbek czosnku
- pietruszka w proszku
- 2 jajka
- szklanka bułki tartej
- wykałaczki lub patyki do szaszłyków
- pół szklanki oleju lub 6 łyżek oleju kokosowego

Przygotowanie:
Ser oraz paprykę kroimy w drobną kosteczkę, a suszone pomidory na mniejsze części. Pieczarki odsączamy z zalewy. W misce mieszamy 2 jajka ze wszystkimi 
przyprawami wymienionymi w "składnikach" oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą. Na patyki lub wykałaczki nabijamy kolejno: paprykę, ser, pomidora i pieczarkę, jeżeli zostało nam dość miejsca, powtarzamy w tej samej kolejności. Następnie wokół nabitych na patyczek warzyw, okręcamy rozbity filet z kurczaka. Gotową roladkę obtaczamy najpierw w jajku z przyprawami, potem w bułce tartej, czynność powtarzamy dwa razy. W małym garnku lub na wysokiej patelni 
rozgrzewamy pół szklanki oleju lub olej kokosowy. Kiedy jest już dobrze rozgrzany możemy zacząć smażyć roladkowe kotleciki na patykach.  Smażymy aż dobrze się zarumienią. Jako dodatki polecam młode ziemniaki z koperkiem oraz domową mizerię lub lekką sałatkę ze świeżych pomidorów (ale w moim domu częściej wygrywa mizeria). Smacznego! :)

ENGLISH VERSION

You probably think it's meat... again... but those roulades are absoulutelly amazing and delicious. Even your children'll eat them with smile. It's one of the best connection of meat, vegetables and cheese.


Ingredients: 
- chicken breasts
- red pepper
- pickled mushrooms
- dried tomatoes
- diced cheese
- pepper
- salt
- sweet pepper
- chilli
- a piece of garlic
- powdered parsley
- 2 eggs
- cup of crumbs
- half glass of olive oil or 6 spoons of coconut oil
- skewer sticks

Preparation:

Cheese and red pepper dice. Dried tomatoes cut into smaller pieces.
Mushrooms drain. In a bowl mix 2 eggs with spices (look at ingredients) 
and squeezed garlic. Put cup of crumbs into another bowl. Then put in order: pepper, cheese, tomato and mushroom into skewer stick. Then roll meat around vegetables putted on stick. Ready roll, put into a bowl with eggs and spices, and then in crumbs, repeat 2 times. In a small pot or deep frying pan heat oil. When it is well heated you can fry meat. Fry it untill it's brown.  As side dishes you can add light salad with cucumbers, onion and cream and new potatoes. Bon appetit! :) 

Polecany post

Wołowina z makaronem ryżowym/ Beef with rice noodles

ENGLISH VERSION BELOW  Jako że w mojej kuchni ostatnio króluje mięso (tak, Karol nauczył mnie je jeść :D), dziś przedstawię Wam przepis...

Popularne posty